Kuva: Reija Häkkinen
Isänsä innostamana päätti yhdeksänvuotias Mats Johnsson kokeilla vesipalloa. Nyt hän on viihtynyt lajin parissa jo kymmenen vuotta.
Johnsson aloitti uransa Simmiksen riveissä. Täällä hän viihtyi vuoden, kunnes hän vaihtoi Uimaseura Kuhiin. Tässä seurassa hän on pelannut tähän kauteen asti. Joukkue saavutti tämän kauden päätteeksi SM-pronssia.
– Kokeilin ennen lajinvalintaani monia eri lajeja, kuten yleisurheilua ja jalkapalloa, mutta mikään näistä lajeista ei sytyttänyt yhtä paljoa kuin vesipallo, Jonsson kertoo.
Motivaation lajia kohtaan hän on saanut pysymään yllä huomatessaan oman kehityksensä. Kehittymiseen on auttanut ulkomaan leirit, kuten monet Unkarin turnaukset sekä viime vuonna kuukauden mittainen leiri Teneriffalla Echeyde nimisessä joukkueessa. Echeyde pelaa Division de Honoria eli Espanjan pääsarjaa.
– Motivaatiotani kasvattavat myös onnistumiset kovissa ulkomaan turnauksissa, kuten viime kesäkuun EM-karsinnat Sloveniassa maajoukkueen kanssa ja EU-Nations turnaus Tšekeissä, Johnsson kommentoi.
– Minua motivoi myös se ajatus, että pystyn kehittämään itseäni päivä päivältä. Jokainen treeni ja treenaamisen säännöllisyys ovat kaikki kaikessa, hän jatkaa.
Treeniviikko Johnssonilla koostuu yleensä 2–4 punttitreenistä, joissa hän tekee pääsääntöisesti voimaa ja liikkuvuutta. Armeijassa ollessa Johnsson pyrkii tekemään illalla iltavapailla kehonhuoltoa, esimerkiksi venyttelyä sekä liikkuvuutta. Nyt peruskuntokaudella hän ui kahdesti päivässä noin 2–4 kertaa viikossa, sekä sen päälle tekee 2–3 kuntosalitreeniä.
– Peruskuntokaudella tykkään harjoitella monipuolisesti myös altaan ulkopuolella. Tällä hetkellä lempitreenini on kahden kilon painopallon heittely seinää vasten, tarkoituksena vahvistaa heittolihaksia.
Allastreenejä kertyy noin 4–6 riippuen, onko käynnissä peruskuntokausi vai kisakausi. Altaassa hän pitää happotreeneistä, joissa tarkoituksena on nostattaa kehon maitohappokynnystä.
– Tämä treeni ei ole kovinkaan monen vesipalloilijan suosiossa. Lajinomaisista treeneistä heittotreenit kuuluvat tietysti lempiharjoituksiini, varsinkin ne heittotreenit, joissa harjoitellaan maalivahdin hämäystä korostetusti, Johnsson kommentoi.
Tavoitteena pelata Champions -liigaa
Johnssonin kisarutiiniin kuuluu pitkään nukkuminen sekä mahdollisimman rauhalliset aamut, jos siihen vain on mahdollisuus. Ennen hallille menoa hän tykkää kuunnella musiikkia, tsemppibiisinsä hän kertoo olevan Kendrick Lamarin, King Kunta. Halliin sisään astuessa alkaa peliin keskittyminen sekä hyvän alkulämmittelyn teko.
Tiukat pelit kotimaansarjassa sekä pelit Suomen ulkopuolella jännittävät Johnssonia jonkin verran. Etenkin ulkomaan turnaukset ovat sellaisia, joissa ennen ensimmäistä peliä jännitys on hyvin suuri.
– Koen, että jännitys ennen kisoja parantaa suorituskykyäni altaassa.
Johnsson haluaa opiskella vesipallon ohella, jotta uran päätyttyä hänen on helpompi siirtyä työelämään. Tällä hetkellä hän tavoittelee kuitenkin lajin parissa pelipaikkaa Champions -liigasta.
Ensi kaudeksi Saksaan
Johnsson pelaa seuraavan kauden Saksan Duisburgissa, ASC Duisburg joukkueen riveissä. Joukkue pelaa saksan Pro A-sarjaa, joka on maan pääsarja. ASC Duisburg voitti viime kaudella pronssia kyseisessä sarjassa.
– Saksaan muuttaminen hieman jännittää, tämä on minulle merkittävä askel urallani. Taso Saksassa on todella kova sekä arjen käynnistäminen uudessa ympäristössä on uutta ja erilaista, Johnsson kertoo.
Johnssonin äiti on saksalainen, joka helpottaa tämän askeleen ottamista. Maassa hän on käynyt useampaan otteeseen. Johnssonilla on Saksan kieli hallussa sekä sukulaisia uudella paikkakunnalla.
– Duisburgin lähellä asuu myös sukulaisiani ja isosiskoni, joten minulla on hyvä tilanne ja lähdenkin hyvällä fiiliksellä elokuussa Saksaan, hän jatkaa.
Johnsson pelaa Saksassa alustavasti yhden kauden, jonka jälkeen suunnitelmat ovat vielä täysin avoinna.
Kevät puolustusvoimien urheilukoulussa
Johnsson on aloittanut keväällä armeijassa Santahaminassa. Hänet valittiin Puolustusvoimien urheilukouluun, joka mahdollistaa hyvin urheilun ja asepalveluksen yhdistämisen. Treenaamiseen armeijassa on varattu joka päivä melkein neljä tuntia aikaa. Urheilukoulu järjestää myös valmennusleirejä.
– Olen viihtynyt hyvin ja pystyn treenaamaan Santahaminassa monipuolisesti kaikkea muuta, mutta uintitreenit täytyy tehdä esimerkiksi Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa.
Urheilukouluun lähetetään itse hakemus, jonka jälkeen pääsee testeihin, joissa mitataan fyysisiä ja psykologisia taitoja. Testien jälkeen lajiliitto pisteyttää urheilijan, ja korkeimmat pisteet saaneet urheilijat valitaan Urheilukouluun.
– Urheilukoulussa on laadukkaat fasiliteetit sekä ammattitaitoista henkilökuntaa. Urheilukoulu mahdollistaa myös kisoissa sekä turnauksissa käynnin urheilijalle, Johnsson kertoo.
Kirjoittanut: Laura Henriksson