Uintiurheilun Kehittäjä-Tahko vahvistaa tiimioppimista ja yhdistää uintiurheiluseuroja

#UUTINEN 21.1.2025

Uintiurheilun Kehittäjä-Tahko on täydessä vauhdissa, kun uintiurheiluseurojen toiminnanjohtajat ja kehittäjät kokoontuivat kolmannelle lähijaksolle Oppimisen olohuoneeseen Vierumäelle 15.–17. tammikuuta 2025.

Kolmannen lähijakson apuvalmentajiksi, eli pienryhmien vetäjiksi, valikoituivat Tommy Rundgren (LaUS), Hanna Salmijärvi (Aalto) ja Suvi Kailio (Lru). Kolmen päivän aikana syvennyttiin tiimin ja itsensä johtamisen taitoihin. Lopputuotoksena syntyi jokaiselta ryhmältä oma podcast jakso.

Nauru, ilo ja vertaistuki olivat jälleen vahvasti läsnä. Vapaa-ajalla rentouduttiin eri aktiviteettien parissa, tutustuttiin Vierumäen uuteen kylpylään sekä seurattiin Urheilugaalaa.

Kysyimmekin osallistujilta puolivälin tunnelmia ja ajatuksia koulutuksesta. Mukana vastaamassa olivat Tove Lindroos-Korkeaoja (SiWa), Petri Nevalainen (UKK) Niina Kuhlman (TaTU), Tuomo Kilpikivi (Orca), Pauliina Palhus (AWS taitouinti) ja Lea Koivisto (KeUi).

Kehittäjä-Tahko on saanut osallistujilta kiitosta erityisesti yhteisöllisyyden ja verkostoitumisen vahvistamisesta.

 – Koulutus on ollut yhteen sitova. Tuntuu, että siinä on aidosti onnistuttu tämän koulutuksen avulla. Tutustuminen kollegoihin, verkostoituminen ja muilta oppiminen ovat koulutuksen parasta antia. Seuraavia kertoja odottaa aina innolla.

Toiminnanjohtajat ja kehittäjät ovat kokeneet vertaistuen merkitykselliseksi ja uskovat sen jatkuvan koulutuksen jälkeenkin.

 – Sovimme porukalla, että kun koulutus loppuu, tapaamme porukalla vähintään kerran vuodessa.

Koulutuksen lähijaksoilla painotetaan yhdessä tekemistä ja teemoihin tutustutaankin tiimityöskentelyn muodossa. Lähijaksoilla ryhmät ja tiimivetäjät valikoituvat aina uudelleen ja tiimin kanssa tehdään töitä tiiviisti kolmen päivän ajan. Tiimien tuotokset käydään aina yhdessä läpi, jolloin tiimioppiminen vahvistuu edelleen. Tämä metodi on saanut paljon kiitosta. Koulutuksessa on keskitytty olennaiseen ilman tietokoneita ja kännyköitä, mikä on luonut keskittyneen ja innostavan oppimisympäristön.

 – Matka on ollut todella hauska ja voimaannuttava. Meillä on todella hyvä yhteishenki, mikä rakentui nopeasti jo ensimmäisellä kerralla. Päivät ovat pitkiä, mutta ne eivät tunnu raskailta eikä tarvitse jännittää, kun ilmapiiri on näin hyvä.  Nauraa saa vatsalihakset kipeinä.

Myös se, että osallistujat ovat eri lähtökohdista, tausoista ja eri ikäisiä antaa paljon. Mukana on kokopäiväisiä toiminnanjohtajia, vapaaehtoisia seuran kehittämistyötä tekeviä, että Uimaliiton työntekijöitä.

Koulutuksen valmentajina toimivat kokeneet konkarit Petri Puronaho ja Pertti Pohjola. Viimeisimmällä lähijaksolla ryhmä sai vahvistusta, kun Jarmo Mäkipää toimi yhtenä valmentajana.

Lähijaksojen välissä jokainen työstää omaa projektia omaan seuraansa, jotka ovat lähteneet seuran omista tarpeista. Johtamisen näkökulma on ollut vahvasti mukana lähijaksoilla, mikä on auttanut oppilaita saamaan työkaluja ja tukea projektien eteenpäin viemiseksi.

Tiimioppiminen jatkuu maaliskuussa, kun teemana on sidosryhmien mukaanotto ja tulosten varmistaminen.