Uinnin pitkän radan SM-uinnit starttaavat torstaina

#UUTINEN #UINTI 25.6.2024

Kuva: Bildbyrån

Helsingfors Simsällskap järjestää yhteistyössä Suomen Uimaliiton kanssa uinnin pitkän radan SM-kilpailut 27.–30.6.2024. Kilpailupaikkana toimii Mäkelänrinteen uimahalli.

Pitkän radan SM-uinnit on uintiurheilun kotimainen päätapahtuma. Neljän päivän aikana kisatapahtuma kerää kokoon noin 800 uimaria ja valmentajaa.

SM-uintien starttimäärät ovat suuret: Märskyssä startteja kertyy noin 2400 ja huippu-uintia on luvassa yhteensä kahdeksan jakson ja 32 tunnin ajan. Paikan päällä nähdään muun muassa EM-kilpailuissa hopeaa ottanut Veera Kivirinta, Serbiassa usealla matkalla iltajaksossa uinut Simmiksen Laura Lahtinen sekä Pariisin olympialaisiin suuntaava Matti Mattsson. Poisjäänneistä ovat ilmoittaneet Louna Kasvio sekä Tomas Koski.

Lahtinen ui päämatkallaan 200 metrin perhosuinnissa Belgradin EM-uinneissa kahdeksanneksi. Kotialtaassa järjestettäviä SM-uinteja Simmiksen uimari odottaa innolla ja hän on ilmoittautunut hurjaan määrään lajeja.

– Kiva ettei tarvitse tällä kertaa matkustaa Helsingistä mihinkään, kun en ehdi hirveästi levätä EMkisojen jälkeen. SM-uinteihin ei tule nyt ihan optimaalista valmistautumista, mutta menen ennen kaikkea pitämään hauskaa ja ihanaa nähdä uintikavereita ympäri Suomen, Lahtinen iloitsee.

Lahtinen on ilmoittautunut useampaan lajiin ja arveleekin uivansa jokaisena kisapäivänä ainakin kaksi henkilökohtaista starttia, jos kroppa vain kestää, eikä lihassairauden oireita tule. Tälle viikolle Suomeen on luvattu hellesäätä, mikä tuo omat haasteet valmistautumiseen.

– Pitää muistaa Serbian helteestä opitut asiat nyt myös SMuinneissa, Lahtinen toteaa.

Matti Mattsson jätti Belgradin EM-uinnit suunnitelman mukaisesti välistä. Uimari oli yhdessä valmentaja Eetu Karvosen kanssa suunnitellut aikataulut niin, että kevät ja kesä pyhitetään treenille ennen kauden päätavoitetta Pariisin olympialaisia. Mattssonin kisakalenteriin kuuluu kuitenkin aina SM-uinnit.

– Kevät ja kesä on sujunut oikein hyvin ja talvikin oli oikein onnistunut. Terveenä on pysytty ja treeneissä on onnistuttu tekemään ne, mitä on suunniteltukin. SMkisoissa ohjelmassa on vain 200 metrin rintauinti, jätän muut lajit tarkoituksella uimatta tällä kertaa. Haen pientä kenraaliharjoitusta ennen Pariisiin lähtöä, Mattsson avaa kisasuunnitelmiaan.

SM-uintien striimit lähetetään uuden alustan kautta

Uimaliitto on aloittanut yhteistyön uudesta kilpailuiden ja otteluiden striimauspalvelusta ruotsalaisen Staylive-yhtiön kanssa. Staylive tuottaa uintiurheilun striimauspalveluita muun muassa Ruotsissa ja Sveitsissä. Suomessa palvelu toimii nimellä AquaticsLIVE. SM-uinnit toimivat ensimmäisenä koeponnistuksena striimauksen osalta.  

Kilpailuiden tuloksia voi seurata tuttuun tapaan Livetimingista. Löydät sieltä myös kisaohjelman ja tarkemman aikataulun.

Kisatunnelmaa pääsee seuraamaan paikan päälle. Lippukaupoille pääsee tästä linkistä. Pääsylippuja voi ostaa myös katsomon ovelta. Huomioithan, että maksuvälineenä käy ainoastaan pankki- tai luottokortti. SM-uintien koko tapahtuman pääsylippu maksaa 54,60 euroa. Yhden päivän kisalipun saa 23,10 eurolla.

Mäkelänrinteen pitkän radan SM-uintien virallinen kisasivu

Lisää vastaavia uutisia