Uinnin EM-kisojen ensimmäisenä kilpailupäivänä nähtiin altaassa 11 suomalaista

#UUTINEN #UINTI 17.6.2024

Kalle Mäkinen ui miesten 50 metrin perhosuinnin alkuerissä. Kuva: Bildbyrån

Uinnin EM-kilpailut käynnistyivät tänään Serbian Belgradissa. Ensimmäisenä kilpailupäivänä altaaseen hyppäsi 11 suomalaista, joista kukaan ei edennyt iltajaksolle.

Miesten 50 metrin perhosuinnin alkuerissä nähtiin kaksi suomalaista. Vantaan Vandersia edustava Kalle Mäkinen ui ajan 23,81, samalla parantaen omaa henkilökohtaista ennätystään 0,46 sekuntia. Hän oli oman eränsä toinen mutta sijoittui kokonaistilanteessa sijalle 19. Ari-Pekka Liukkonen Jyväskylän Aallosta ui erässä kolme, ajan 25,20 ollen 53:s.

– Ihan hyvä startti kisoille. En ole hirveästi tätä matkaa uinut, kun se ei ole ohjelmistossa Amerikassa (Mäkinen opiskelee sekä treenaa Yhdysvalloissa). Tämä on hyvä laji minulle ja pitää ehkä jatkossakin uida tätä enemmän, jos pääsisi joskus hätyyttelemään Suomen ennätys aikaa, kertoo Mäkinen kisan jälkeisistä fiiliksistään.

Aamupäivän toinen suomalaisonnistuja Ada Hakkarainen (HSS) kohensi naisten 800 metrillä henkilökohtaista ennätystään liki neljällä sekunnilla ja jäi finaalipaikasta vain runsaan kahden sekunnin päähän. Hakkaraisen ennätysaika 8.54,81 riitti erissä 11:nteen sijaan.

– Uinti oli tänään ihan kivaa. Ensimmäiset 400 metriä tuli kevyesti ja tuntui hyvältä, tämän jälkeen muuttui vähän raskaammaksi. Hyvä fiilis jäi ja kiva päästä kisaamaan loppuviikosta enemmän, Hakkarainen kommentoi uintinsa jälkeen.

Viime viikolla avovesiuinnin EM-kisoissa uinut Mikkelin uimaseuraa edustava Leonie Tenzer ui Hakkaraisen tavoin 800 metrin vapaauinnin alkuerissä. Tenzer tuli sijalle 14 uiden juuri alle yhdeksän minuutin, 8.59,99. Laura Lahtinen (HSS) jäi samalla matkalla sijalle 15. ajalla 9.05,92.

– Valitettavasti kisani ei mennyt kovin hyvin, enkä ole tyytyväinen tulokseen. Lämmittelyssä tuntui erittäin hyvältä, mutta en pystynyt toteuttamaan sitä mitä olin suunnitellut. Tämä ei ollut viimeinen starttini näissä kisoissa, joten odotan innolla tulevia kilpailuja, kommentoi Tenzer.

Naisten 100 metrin vapaauinnin alkuerissä nähtiin kaksi suomalaista. Cetus Espoota edustava Fanny Teijonsalo ui ajalla 56,63 sijalle 25. Suomen joukkueen nuorin uimari Aliisa Soini (Uinti Turku) ui ajan 58,34 jolla hän sijoittui sijalle 36.

– Uinti tuntui pitkästä aikaa omalta uinnilta. Olen tyytyväinen ja nyt on helppoa lähteä luottavaisin mielin seuraaviin uinteihin, Teijansalo kommentoi kisan jälkeen.

Miesten 100 metrin rintauinnin alkuerissä ui neljä suomalaista. Tatu Tampereen edustaja Olli Kokko ui suomalaisista nopeimman ajan 1.03,33. Hän sijoittui ajallaan sijalle 37.

– Todella hyvä uinti, meni kyllä ihan nappiin. Kauden paras suoritus arvokisoissa, niin siihen ei voi muuta olla kuin tyytyväinen, Kokko kommentoi hyvin mielin suorituksensa jälkeen.

Samassa erässä Kokon kanssa uinut Davin Lindholm (HSS) ui ajan 1.04,16 sijoittuen kokonaistilanteessa sijalle 39. Toinen Tatu Tampereen edustaja Jami Ihalainen sijoittui sijalle 40. ajalla 1.04,24, sekä Jyväskylän Aaltoa edustava Julius Nyberg sijalle 45. ajalla 1.04,33.

Kaikki suomalaiskommentit löytyvät Uimaliiton Soundcloud -tililtä.

Huomenna nähdään 10 uimaria altaassa, kun vuorossa on naisten 50 metrin perhosuinti, miesten 100 metrin vapaauinti sekä naisten 100 metrin rintauinti. Suomalaisten lajiohjelma löytyy täältä.

Kaikki EM-kisoista | aikataulu | tulospalvelu
Suomen ennätykset | 50m rata
Pariisin olympialaisten aikarajat (selaa sivun loppuun)

EM-uinnit näkyvät Ylen kanavilla

Yle Urheilu välittää EM-uinnit Yle Areenassa sekä TV2:lla. Aamun alkuerät näkyvät jokaisena kilpailupäivänä suorana Yle Areenassa sekä TV2:lla ja iltajaksot näkyvät suorana Areenasta. Sunnuntain iltajakso nähdään suorana myös TV2:lla.

Aamujakson lähetykset alkavat kello 10.25 ja iltajakso kello 19.25. Löydät lähetysaikataulut täältä. Lähetykset selostaa Jari Haapala ja kommentaattorina toimii Ville Kallinen.