Uimataito kuuluu kaikille
”Joka neljäs kuudesluokkalainen ei osaa uida kunnolla”, kertoo vuonna 2017 julkistettu valtakunnallinen uimataitotutkimus. Sen mukaan kuudesluokkalaisista on uimataitoisia 76 prosenttia. Määrä on säilynyt suurin piirtein ennallaan vuodesta 2011, jolloin koululaisten uimataitoa tutkittiin edellisen kerran.
Kuva: Jussi Salminen
Uimataitoinen on henkilö, joka uintisyvyiseen veteen pudottuaan pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.
Kuntakohtaiset erot lasten uimataidossa ovat suuria. Kunnissa, joissa toteutetaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin kirjattuja tavoitteita ja järjestetään uimaopetusta kaikilla luokka-asteilla, uimataitoisten kuudesluokkalaisten määrä on keskimäärin 79 prosenttia, joissain kunnissa jopa yli 90 prosenttia. Sen sijaan kunnissa, joissa koulu ei järjestä uimaopetusta, uimataitoisia kuudesluokkalaisia on keskimäärin 63 prosenttia eli pahimmillaan lähes puolet ikäluokasta ovat heikkouimataitoisia.
Uimataitoon vaikuttaa koulujen uimaopetuksen lisäksi etenkin uimahallin läheisyys ja käynnit uimahallissa vapaa-ajalla. Koulun lisäksi vanhemmilla ja kouluajan ulkopuolella järjestettävillä uimakouluilla on merkittävä rooli uimataidon oppimisessa. Uimaseurat kantavat upeasti oman kortensa kekoon järjestämällä uimakoulutoimintaa vuosittain noin 20 000 lapselle sekä joissain kunnissa myös tuottamalla koulujen uinninopetuspalveluita.
Säästöt huolestuttavat
Uimataito on Suomessa välttämätön kansalaistaito. Yhdessä vesipelastustaitojen kanssa se antaa vapauden nauttia vedessä, vesillä ja veden äärellä liikkumisesta turvallisesti eri vuodenaikoina läpi elämän. Siksi onkin tärkeää, että jokaisella olisi mahdollisuus oppia uimaan.
Uimataitotutkimuksessa nousi esiin, että tavanomainen syy uimaopetuksen puuttumiseen kunnissa on, että kunta ei varaa tarkoitukseen määrärahoja. Erityisesti haasteita on kunnissa, joissa ei ole uimahallia. Näistä vain puolet järjestää kuudesluokkalaisille uimaopetusta. Toisaalta vaikka halli olisikin, joka viidennessä ei siltikään uida.
Onkin huolestuttavaa, että osassa kunnista lasten uimataidosta ja turvallisuudesta ollaan valmiita tinkimään. Juuri kouluissa järjestettävällä uimaopetuksellahan on mahdollisuus tavoittaa myös niitä lapsia, joilla ei esimerkiksi taloudellisista syistä tai vaikeasta perhetilanteesta johtuen ole vapaa-ajalla ole mahdollisuutta käydä säännöllisesti uimahallissa ja oppia uimaan.
Kuva: Jussi Salminen
Vaikuta uimataitoviikolla toukokuussa!
Valtakunnallista uimataitoviikkoa vietetään vuonna 2019 jo 20. kertaa. Ajankohta on 13.–19. toukokuuta. Viikon tavoitteena on kannustaa jokaista testaamaan uimataitonsa, herättää keskustelua uimataidon merkityksestä sekä antaa virikkeitä oman ja läheisten uimataidon kehittämiseen.
Uimataitoviikko tarjoaa oivan tilaisuuden nostaa esiin omassa kunnassasi uimataidon merkitystä, uinnin ja muun vesiliikunnan olosuhteita sekä oman seuran toimintaa. Viikon ilme uudistuu tänä keväänä ja tarjolla paljon vinkkejä ja ilmaista materiaalia vapaasti käytettäväksi.
Uimataitoinen on henkilö, joka uintisyvyiseen veteen pudottuaan pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.
Jokainen voi osallistua uimataitoviikkoon parhaaksi katsomallaan tavalla. Yhteistyötä voi ehdottaa esimerkiksi paikallisen uimahallin, päiväkotien tai koulujen kanssa, jotka on myös kutsuttu mukaan uimataitoviikon viettoon.
Nyt vain mielikuvitus liikkeelle ja toteuttamaan villejäkin ideoita. Muistathan kuitenkin vinkata niistä uimataitoviikon nettisivuilla tai ainakin käyttää sosiaalisessa mediassa viestiessäsi tunnusta #uimataitoviikko.
INFO
Ideoita ja tapoja osallistua uimataitoviikkoon 13.–19.5.2019:
- jaa somessa uimataitoviikon videoita ja kuvia
- haasta kaveri, kollega tai yhteistyökumppani mukaan
- kirjoita blogi- tai mielipidekirjoitus uimataidon merkityksestä
- järjestä uimataidon testaustilaisuus uimareiden vanhemmille tai kunnan päättäjille
- vieraile päiväkodissa ja käytä valmiita materiaaleja
Uimataitoviikkoon liittyvää keskustelua voi seurata myös Uimataidon Facebook-sivuilla.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan uimataitoviikon viettoon osoitteessa: www.suh.fi/uimataitoviikko
Tutkimustietoa
Kuudesluokkalaisten uimataitoa ja uimaopetuksen järjestämistä Suomessa on seurattu LIKES-tutkimuskeskuksen, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sekä Opetushallituksen yhteisenä hankkeena vuodesta 2000. Tutkimus ”Kuudesluokkalaisten uimataito Suomessa” kokonaisuudessaan: www.likes.fi