Kuva: Teemu Moisio
Suomen Uimaliitto laajensi vuodesta 2017 toimineen Samurai-tiimin toimintaa. Samurai-tiimi oli Olympiakomitean tukema valmentajien sparraus- ja työnohjausryhmä, joka tuki kilpauinnin valmentajia niin valmennuksessa kuin arjen haasteissa. Ryhmä kokoontui noin kahden tai kolmen viikon välein, ja siitä muodostui keskeinen osa suomalaisen huippu-uinnin arkea.
Samurai-tiimin toiminta auttoi valmentajia tukemaan suomalaisia huippu-uimareita eri puolilla maata paikallisissa seuroissa ja urheiluakatemioissa. Uimaliiton mukaan hyvinvoiva ja monipuolisesti valmennusta tarkasteleva valmentaja oli merkittävä etu uimareille.
Samurai-tiimin menestyksen myötä Uimaliitto perusti syksyllä 2024 uusia, vastaavia ryhmiä niin aikuisten kuin nuorten maajoukkuetason valmentajille sekä keskeisiltä alueilta tulevien uimareiden valmentajille. Tällä hetkellä toiminnassa on kuusi ryhmää, joissa on mukana yli 20 valmentajaa. Tarvetta uusille ryhmille on edelleen, ja vuodenvaihteessa 2025 toiminnassa odotetaan olevan jopa 7–8 ryhmää.
Ryhmien fasilitoinnista vastaa uintivalmentaja ja valmennuksen kehittäjä Marko Malvela Jyväskylän Urheiluakatemiasta. Malvelalla on pitkä kokemus työnohjauksesta ja psyykkisestä valmennuksesta. Uusien ryhmien työnimi on Route66, viitaten Los Angelesin olympialaisiin, ja ne kokoontuvat pääasiassa Teams-alustalla. Lisäksi toimintaan kuuluvat valmentajien tapaamiset kilpailuissa, koulutuksissa ja kotialtailla, mikä tukee joustavaa ja laaja-alaista valmennusmallia.
– Tämän syksyn ohjelma on lähtenyt hienosti käyntiin, ja mukaan on saatu monia valmentajia eri taustoista. Keskustelut ovat olleet avoimia ja antoisia. On ollut erityisen kiinnostavaa työskennellä valmentajien kanssa ja nähdä, millaisia haasteita kohdataan, kun nuorista pyritään nousemaan aikuisten huipulle. Kokemus on ollut silmiä avaava ja kaiken kaikkiaan erittäin positiivinen, Malvela sanoo.
Avoimet keskustelut ja kokemusten jakamiset ovat Malvelan mukaan merkki siitä, että mentorointiohjelma on otettu hyvin vastaan. Hänen mukaansa ollut hienoa huomata, että valmentajat pyytävät toisiltaan apua ja toimivat ilman rooleja tai suojamuureja, mikä kertoo ohjelman toimivuudesta ja luottamuksen ilmapiiristä.