Suomalaiset hyppäsivät eliittiin Sheffieldissä

#UUTINEN #UIMAHYPYT 16.4.2019

Neljä nuorten maajoukkuehyppääjää kisasi viime viikonloppuna tasokkaissa brittien nuorten mestaruuskisoissa. Menestystä kertyi ja suomalaisten nimet painettiin mieleen yhdeksän maan kesken hypätyissä kisoissa.

Pinja Pylkäs hyppyvideoiden äärellä. Kuva: Satu Uusitalo

Lauren Hallaselkä, Ruska Lehtonen, Anni Paloheimo ja Pinja Pylkäs kilpailivat viikonloppuna Sheffieldissä brittien avoimissa nuorten mestaruuskilpailuissa, eli British Elite Junior -kisoissa. Pylkäs oli joukon ainoa B-ikäsarjalainen (14-15 vuotta), muut kisaavat A-sarjassa (16-18 vuotta).

Iso-Britannia metsästää menestystä

Vaikka kyseessä oli kansallinen mestaruuskilpailu, taso oli kivenkova ja osallistujia enemmän kuin monessa kansainvälisessä kilpailussa. Kilpailijoita oli tänä vuonna isäntien lisäksi kahdeksasta maasta. Brittien nuorten maajoukkueen päävalmentaja Julian Bellan kertoi, että osallistujamäärät ovat kasvaneet kymmenessä vuodessa peräti 280 % ja tänä vuonna osallistujia oli eniten ikinä. Suurimpia tekijöitä kasvuun on ollut harjoituspaikkojen määrän kasvu ympäri maata Lontoon olympialaisten alla. Tämä mahdollisti eliittiurheilun entistä useammassa seurassa ja laajalla rintamalla. Toki myös rahalla on merkitystä. British Divingin uimahyppyjen Tokion olympiadin budjetti on yli yhdeksän miljoonaa euroa. Kärjistäen voi siis sanoa, että brittien resurssit uimahyppyihin ovat lähemmäs 30-kertaiset Suomeen verrattuna. 

Tätä taustaa vasten suomalaisten menestyminen on ällistyttävää ja ihmetytti myös brittejä. Toki on huomioitava, että osa brittien juniorimaajoukkueen parhaimmistosta kilpailee myös aikuisten kansainvälisissä kilpailuissa ja arvokilpailuissa. Esimerkiksi A-ikäinen kerroslahjakkuus Eden Cheng keskittyy jo World Series -kilpailuihin ja aikuisten MM-kilpailuihin nuorten kilpailuiden sijasta, eikä ollut Sheffieldissä mukana.

Britanniassa on tätä nykyä noin 50 uimahyppyseuraa, joista 13 tuottaa uimahyppääjiä kansalliselle ja kansainväliselle tasolle. Maassa on myös kymmeniä kokeneita ammattivalmentajia. Suomen nuorten maajoukkue ja talent-ryhmä koostuvat kahden seuran urheilijoista.

– That makes a difference, toteaa Bellan.

Paloheimo putosi finaalista sääntövirheellä

Lauren Hallaselkä nappasi kultaa sekä A-tyttöjen metrillä että tyttöjen kolmen metrin parihypyissä yhdessä parinsa Anni Paloheimon kanssa. Parihyppyjen pisteet olivat tismalleen samat, joilla tytöt saavuttivat viime kesänä nuorten EM-mitalinsa. Viimeisenä kilpailupäivänä Hallaselkä otti vielä pronssia kolmella metrillä. Anni Paloheimo sijoittui samassa lajissa kuudenneksi. Paloheimo jäi metrin kilpailuissa harmittavasti finaalin ulkopuolelle järjestäjien tekemän virheen vuoksi. Järjestäjät tulkitsivat väärin omia kilpailusääntöjään ja rajoittivat ensimmäisenä kilpailupäivänä ulkomaisten finalistien määrän kahteen. Virhe huomattiin vasta A-tyttöjen kilpailun jälkeen ja muina kilpailupäivinä finaaliin pääsivät kaikki kuuden parhaan joukkoon alkukilpailussa yltäneet kansainväliset urheilijat. Paloheimoa asia ei tässä vaiheessa enää auttanut eikä lohduttanut.

Myös Ruska Lehtonen onnistui saavuttamaan finaalipaikan A-tyttöjen kerroksilla. Sarjaan mahtui huikeita onnistumia, mutta myös isoja virheitä, ja lopullinen sijoitus oli seitsemäs. Pinja Pylkäs sijoittui B-tyttöjen metrin laudalla yhdeksänneksi ja kolmosen laudalla 20:nneksi.

Tasokkaissa kisoissa riitti ihasteltavaa

Mukana olleista suomalaisurheilijoista vain Hallaselkä on osallistunut aiemmin Junior Elite -kilpailuun.

– Hyvä, että kisakalenteriin on valittu kovatasoisia kilpailuita, eikä aina kisata samoja kisoja joka vuosi, toteaa Hallaselkä. 

Uusissa kilpailuissa tulee eteen erilaisia tilanteita ja saa uusia ideoita treenaamiseen ja kisaamiseen. Sääntökohua lukuun ottamatta kilpailujärjestelyt sujuivat hyvin ja ammattitaidolla. Ilmassa oli suuren urheilukilpailun tuntua, sillä paikalla oli paljon sekä urheilijoita että yleisöä. Nuoret brittihyppääjät tottuvatkin omissa kansallisissa kisoissaan pienestä pitäen tiukkaan tuomariskaalaan, kovaan kilpailuun ja taisteluun finaalipaikoista. Kilpailu toimii täten loistavana valmistautumisena kesän nuorten EM-kilpailuihin. Samalla se tarjoaa myös valmentajalle hienon mahdollisuuden oppia ja vertailla omia urheilijoitaan kansainväliseen kärkeen.

Kilpailun parasta antia oli B-poikien kerrosfinaali, jossa taso oli huikea. 14-15-vuotiaat pojat tehtailivat vaikeisiin hyppyihinsä imureita yksi toisensa perään ja peräti viisi ensimmäistä ylitti 400 pisteen rajan. Yleensä tällaista tasoa näkee näin laajalla rintamalla vain nuorten MM-kilpailuissa.

Kevään viimeiset näyttökilpailut nuorille ovat Dresdenin International Diving Youth Meet pääsiäisen jälkeen ja Bergen Open vappuviikolla.


Tulospalvelu