Olympiaennakko: Hulkko vauhdissa sunnuntaina - Mattsson hyppää altaaseen tiistaina

#UUTINEN #UINTI 23.7.2024

Mattsson vauhdissa SM-kilpailuissa kesäkuussa.

Pariisin olympialaiset käydään 24.7.–11.8.2024. Uinnit kilpaillaan 27.7–4.8 välisenä aikana. Suomea olympialaisissa edustaa kaksi uimaria Ida Hulkko ja Matti Mattsson. Porin Uimaseuraa edustava Mattsson edustaa Suomea neljättä kertaa viiden renkaan kisoissa ja Hulkolle Pariisin olympialaiset ovat toiset.

Mattssonin valmistautuminen kauden pääkisoihin on sujunut hyvin. Kesä on treenattu ja takana on hyvä ja onnistunut treenikausi.

– Innolla suuntaan keskiviikkona kohti Pariisia. Kroppa on hyvässä kunnossa ja olen pysynyt terveenä, Mattsson avaa kuulumisiaan.

Tokion olympialaisista pronssimitalin 200 metrin rintauinnista ottanut Mattsson lähtee rakentamaan omaa uintiaan Pariisissa suoritus kerrallaan alkueristä ensin semifinaaleihin ja sitä kautta finaaliin.

– Kun tie finaaliin on raivattu, siellä kaikki on mahdollista.

Olympiamitalistia tulevat kilpailut eivät jännitä, mutta pieni kutkutus kuuluu asiaan. Mattsson pyrkii ajattelemaan, että nämä kilpailut ovat siinä missä esimerkiksi SM-uinnitkin. Sama vesi, missä uidaan eteenpäin.

Suomen edustaminen olympialaisissa on Mattssonille iso asia. Siitä on haaveiltu pienestä pojasta asti ja se on toteutumassa nyt neljättä kertaa, joka tuntuu porilaisesta äärettömän hienolta.

– Nyt täytyy vain ottaa ilo irti ja nauttia tekemisestä. Työt on tehty ja on aika lähteä nauttimaan ja tekemään hyviä uintisuorituksia.

Tatu Tamperetta edustava Hulkko on treenannut olympialaisten alla Mattssonin kanssa hänen kotihallissaan Porissa. Valmistautumisessa Hulkko on keskittynyt tekniikan hiomiseen ja tarpeelliseen lepoon kovan kisaurakan (EM- ja SM-kisojen) jälkeen.

– Tavoitteenani on saada onnistunut startti ja ehjä suoritus alle, joiden jälkeen kello kertoo lopputuloksen. En vielä jännitä kisoja. Enemmän on odottavat fiilikset lähteä nauttimaan olympiatunnelmasta ja siitä, että on osa huippuurheilijoiden joukkoa, jotka pääsevät kisaamaan olympialaisissa, Hulkko iloitsee.

Toinen mahdollisuus kilpailla olympialaisissa tuntuu Hulkosta uskomattomalta, sillä jokainen urheilija unelmoi niissä kilpailemisesta edes kerran uransa aikana.

– Hienommalta tuntuu se, etten ui ainoastaan itseni vuoksi, vaan koko Suomi seisoo takana.

Huippu-uinnin päävalmentaja Eetu Karvosen mukaan uimareiden valmistautuminen on sujunut erinomaisesti. Molemmat ovat saaneet viimeistellä kuntoaan terveenä.

– Toiveena olisi kauden parhaat suoritukset ja kyetä nousemaan kaiken olympiahuuman ulkopuolelle ja vain uimaan suoritukset, joihin tiedämme heidän kykenevän, Karvonen sanoo luottavaisena.

Uinnit nähdään TV5:llä, Kutosella sekä MAX:lla

Warner Bros. Discoveryn virallinen olympiakanava televisiossa on TV5, jolta kaikki uinnit näkyvät suorana. Lisäksi Warner Bros lähettää kisoja Kutosella ja Eurosport-kanavilla. Kaikki lähetykset ovat katsottavissa Max-suoratoistopalvelussa. Uinteja selostaa Tommy Rundgren ja kommentaattorina toimii Jani Sievinen.

Suomalaisten ohjelma (ajat Suomen aikaa)

Ida Hulkko | 100 metrin rintauinti

Sunnuntai 28.7.
Alkuerät (12.00–14.00) ja semifinaalit (21.30–23.30)

Maanantai 29.7.
Finaali (21.30–23.30)

Matti Mattsson | 200 metrin rintauinti

Tiistai 30.7.
Alkuerät (12.00–14.00) ja semifinaalit (21.30–23.30)

Keskiviikko 31.7.
Finaali (21.30–23.30)

Pariisin olympialaisten uintikilpailuiden aikataulut
Mattssonin tilastot 200 metrin rintauinnissa
Hulkon tilastot 100 metrin rintauinnissa
Suomen ennätykset (50 metrin rata)

Olympiauinteja seurataan Uimaliiton sosiaalisen median kanavissa:
X | Instagram | Facebook