Mattsson voittoon päämatkallaan – parauimarit kauhoivat kolme PSE-aikaa

#UUTINEN #UINTI 27.6.2024

Kuva: Teemu Moisio

Uinnin pitkän radan SM-kilpailuiden ensimmäisenä kisapäivänä altaassa nähtiin hienoja suorituksia ja katsomossa huikeaa kannustusta.

Porin Uimaseuraa edustava Matti Mattsson ui ainoana lajinaan SM-kisoissa miesten 200 metrin rintauinnin. Hän ui ajalla 2.10,52 SM-kultaa. Tämä oli hänelle 38:s Suomen mestaruus.

Mattsson kisaa noin kuukauden päästä samaisen lajin parissa Pariisin olympialaisissa. Hän kertoo valmistautumisen olympialaisiin menneen hyvin.

– Talvi oli oikein onnistunut. Kevät on myös mennyt äärettömän hyvin, on lisätty treenimäärää vielä ja on äärettömän hienoa lähteä kisaamaan Pariisiin, Mattsson kertoo.

Tulevat olympialaiset ovat Mattssonille neljännet, joihin hän osallistuu.

– On hienoa päästä taas kisaamaan olympia-altaaseen. Jo neljännen kerran pääsee niihin kilpailuihin, niin sekin on jo jonkinlainen meriitti, Mattsson jatkaa.

Naisten 100 metrin selkäuinnissa ensimmäisenä maaliin tuli EM-kisoissa hienoja suorituksia tehnyt Fanny Teijonsalo. Hän voitti Suomen mestaruuden ajalla 1.01,74.

– Aika rankalta tuntui uinti, mutta totta kai mestaruus on mestaruus ja se tuntuu hyvältä. Ehkä olisin toivonut, että ennätystä olisi voinut parantaa mutta tuo oli toiseksi paras mitä olen koskaan uinut, joten ehdottomasti voi tyytyväinen olla, Teijonsalo kommentoi suorituksensa jälkeen.

Suomen mestaruus oli Cetus Espoon edustajalle hänen 70:s.

Miesten 50 metrin vapaauinnin finaalissa nähtiin useampi EM-kisoissa uinut uimari. Jyväskylän Aaltoa edustava Ari-Pekka Liukkonen vei mestaruuden ajalla 22,60. Toiseksi sijoittui Vantaa Vandersin Kalle Mäkinen ajalla 22,71 ja kolmanneksi Tatu Tampereen Ronny Brännkärr ajalla 23,23.

Parauinnissa nähtiin kolme Suomen ennätystä, kun Aukusti Paakkala (Uimaseura Kangasalan Kuohu) ui S6-luokassa miesten 50 metrin vapaauinnissa ajan 38,69 sekä miesten 100 metrin perhosuinnissa ajan 1.46,27. Naisten 100 metrin selkäuinnissa Natalie Örnkvist (Ålands Simförening) ui ajalla 2.02,40 uuden Suomen ennätyksen S5-luokassa.

Naisten 4x200 metrin vapaauinnissa tunnelma oli katossa kun Helsingfors Simmsälskap vei voiton kotialtaassaan ajalla 8.29,09. Joukkueessa ui Jenna Pulkkinen, Ada Hakkarainen, Wilma Sundt ja Laura Lahtinen. Toiseksi sijoittui Raision Urheilijat ajalla 8.35,03 ja kolmannen sijan itselleen nappasi Cetus Espoo ajalla 8.35,85.