Mattsson ja Hulkko jäivät alkueriin olympiauinneissa

#UUTINEN #UINTI 30.7.2024

Mattsson Pariisin kisa-altaassa alkuerissä. Kuva: Lauri Vuorinen

Pariisin olympialaisissa nähtiin yksi suomalaisuimari tänään kisa-altaassa, kun miesten 200 metrin rintauinnin alkuerät uintiin Ranskassa. Matti Mattsson hyppäsi altaaseen toisessa alkuerässä.

Porilainen pysäytti alkueräuintinsa aikaan 2.11,18 ja oli erien 18:nneksi nopein. Kuusitoista parasta pääsi illan välieriin. Porin Uimaseuran kasvatti oli pettynyt olympiasuoritukseensa.

– Ensimmäinen sata metriä lähti ihan hyvin ja sen jälkeen ei vain liikkunut. Tämä tulos ei ole sellainen, missä kunnossa oikeasti olen. Nyt on iso tutkiskelun paikka, miksi uinti ei nyt lähtenyt, Mattsson avasi tunnelmiaan heti uintinsa jälkeen.

Vaikka viimeisellä 25 metrillä uinti alkoi painamaan, ei se ole uimarin mielestä syy tulokseensa. Mattsson tiesi kisoihin lähdettäessä olevansa Suomen ennätys kunnossa. Nyt sitä tulosta ei vain saatu esille.

– Aina arvokisoissa alkaa tutkimaan itseään onko kaikki hyvin, mutta en tykkää jossitella. Pieni nuha on pari päivää vaivannut, mutta en koe, että se on mitenkään radikaalisti vienyt tilannetta huonompaan suuntaan. Uran jatkosta en osaa sanoa. Tällaiseen en haluaisi lopettaa, Mattsson kertoo.

Ida Hulkko nähtiin kisa-altaassa sunnuntaina. Kuva: Jesse Väänänen

Ida Hulkko ui sunnuntaina naisten 100 metrin rintauinnin alkuerissä. Tatu Tamperetta edustava uimari oli erien 26:s ajalla 1.08,73. Aika ei riittänyt jatkoon.

Hulkko oli pettynyt aikaansa, mutta kokonaissuoritus tyydytti. Kisafiilis startissa oli uimarilla loistava

– 1.07 alkuiseen aikaan olisi ollut mahdollisuus, mutta se olisi vaatinut kovempaa aloitusta. Startti toimi ja ensimmäinen finsta (50 metriä) oli maltillinen. Toinen finsta tuli sitten huomattavasti paljon paremmin, Hulkko avaa kisasuoritustaan.

Oman kunnon vaihteluväli oli uimarilla tiedossa. Kaikki oli saavutettavissa, mutta annettavaa jäi.

– Fysiikan puolesta jäi kaivelemaan, koska enemmän olisi ollut annettavissa. Nyt vähän lepoa ja lomaa ja sitten ajatukset kohti seuraavia MMuinteja, Hulkko sanoo.

Suomen huippu-uinnin päävalmentaja Eetu Karvosella on suomalaissuorituksista kaksijakoiset tunnelmat. Hulkon uinti oli päävalmentajan mukaan kauden tasoa, vaikka hän olisi toivonut tasonnostoa kauden pääkisoihin.

– Matin kohdalla haava on vielä aika tuoreesti auki ja todella pettyneitä olemme. Ei ole vielä ymmärrystä, että miksi se tällä tavalla meni, sillä kausi on ollut hyvä. Mielestäni Matti on erinomaisessa kunnossa, mutta nyt meni tällä tavalla, Karvonen toteaa.

Nyt Karvosen mielessä siintää kesäloma ja pieni tauko uinnista. Sen jälkeen Suomen uinnissa siintää syksyn lyhyen radan kausi ja joulukuun MM-kilpailut sekä ensi vuoden pitkän radan MM-kilpailut Singaporessa.