Lauren Hallaselän ajatuksissa kesän arvokisat sekä Pariisin olympialaiset

#UUTINEN #UIMAHYPYT 11.5.2023

Lauren Hallaselkä ei halua olla arvokisakävijä, vaan tavoittelee menestystä myös kansainvälisesti. Tänä vuonna realistiset tavoitteet ovat paikka EM-finaalissa sekä edustuspaikka Fukuokan MM-kisoihin.

Seitsemänvuotiaana uimahyppyjen harrastamisen aloittanut Hallaselkä innostui uimahypyistä, kun näki perheen uimareissuilla Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa uimahyppääjiä treenaamassa. Harrastus vei mukanaan ja parasta oli treenata yhdessä kaverin kanssa. Kilpatasolle siirtyminen kesti hieman pidempään, koska hän ei halunnut siirtyä seuraavan tason ryhmään ilman kaveriaan. Kaverin lopetettua hän halusi kuitenkin itse jatkaa ja eteni seuraavalle tasolle.

Ammattilaisuudesta lapsena hän ei osannut edes haaveilla. Uimahypyt oli vain kiva harrastus, mutta valmentaja Salla Sofieva huomasi hänen potentiaalinsa lajin parissa ja kannusti eteenpäin.

– Muistaakseni joskus 11–13 vuoden ikäisenä minua pyydettiin mukaan kilparyhmään. Kävin muutamissa pienissä kilpailuissa silloin ja pääsin Talent-ryhmään mukaan. Tekniikkani oli vielä tuossa vaiheessa muita jäljessä, mutta kun aloin treenata enemmän, kehityin nopeasti, Hallaselkä muistelee alkuaikoja.

Kasvu lajin pariin on tullut luonnostaan ja menestys on motivoinut sitä. Onnistumisen kokemukset jo nuorena on ruokkinut motivaatiota jatkaa. Hallaselkä ei muista tiettyä hetkeä tai aikaa, jolloin olisi päättänyt ryhtyä huippu-urheilijaksi.

– Kun huomasin, että pärjään, niin se vei minua eteenpäin. Ensimmäiset SM-mitalit ruokkivat motivaatiota suuresti, vaikka en voittanutkaan, hän sanoo.

Nuorempana uimahyppyjen lisäksi Hallaselkä harrasti muitakin lajeja. Lajikirjoon kuului muun muassa baletti, koripallo, tanssi sekä jalkapallo. Muiden lajien harrastamisen kautta hän löysi varmistuksen siihen, että uimahypyt on hänen lajinsa.

Tukea yli lajirajojen

Nuorempana hyppääjä seurasi lajin kansainvälistä tasoa, mutta ei varsinaisesti ihaillut ketään. Nyt Hallaselkä mainitsee brittihyppääjä Grace Reidin, jolla on ollut hyvin samanlainen urakulku kuin hänellä itsellään.

– Emme kumpikaan olleet nuorempana siellä kärkipaikoilla, mutta olemme molemmat lopulta saavuttaneet kärjen.

Tukea ja keskusteluapua hyppääjä on saanut oman laljinsa ulkopuolelta. Hallaselkä on ystävystynyt uimareiden kanssa ja saanut tukea myös sieltä. Urheilijoita yhdistää samanlaiset ajatukset urheilusta ja urheilijana oleminen. Muun muassa Jenna Laukkanen on ollut suurena tukena hyppääjälle siinä, että urheilu-uraan kuuluu myös huonommat ajanjaksot, eikä aina voi onnistua.

– Keskusteltuani Jennan kanssa aiheesta, hän totesi minulle, että ”OK treeni on myös hyvä treeni”.  Oman lajin kautta minulla ei ole varsinaisesti vanhempaa urheilijaa, jonka kanssa jakaa ajatuksia jaa saada tukea urheilijana olemiseen ja haasteisiin. Onneksi sen ei tarvitse olla oman lajin urheilija, että voi jakaa ajatuksia urheilijan arjesta, Hallaselkä sanoo.

Muiden urheilijoiden kanssa käytyjen keskustelujen myötä Hallaselkä on oppinut arvostamaan arkeaan enemmän. Arjen ei aina tarvitse olla pelkkää onnistumista, vaan myös ne epäonnistuneemmat treenit kuuluvat siihen ja nekin vievät eteenpäin.

Suomessa uimahyppääjällä ei ole ideaalia treeniryhmää. Hallaselkä on ainoa nainen uimahyppyjen A-maajoukkueessa ja kaipaa omanikäistään ja -tasoistaan seuraa. Hän on hakenut treeniseuraa tekemällä kisareissuja muiden maiden maajoukkueiden kanssa, mikä on tuonut kaivattua yhteenkuuluvuuden tunnetta.

– Olin pari viikkoa sitten Italiassa ruotsalaisten ja norjalaisten mukana. Sain käyttää heidän fysioterapeuttiaan ja yövyin heidän kanssaan. Siellä tuli konkreettisesti esille se yhteenkuuluvuuden tunne ja huomasin, että kisareissussa voi olla mukavaakin.

Hallaselkä on tottunut reissaamaan lähes aina yksin ja nyt mukana oli tukijoita, kun onnistumisia ei tullut. Negatiiviset tunteet kilpailun jälkeen oli helpompi käsitellä, kun tsemppaajia oli vieressä.

Apua urheilu-uran ja muun elämän yhdistämiseen on haettu Urhean urheilupsykologilta. Tänä vuonna yhtenä isoimpana aiheena on ollut löytää tasapaino ja halu mennä treenaamaan omilla ehdoilla.

– Aiemmin motivaatiota treenata on lisännyt onnistumiset. Nyt haen tasapainoa siihen, että treenaamaan mennään myös, vaikka onnistumisia ei olisi tullutkaan tai kavereiden takia, vaan haluan löytää tasapainon näiden välille. Olen alkanut oivaltaa myös kokonaiskuvaa niin, että vaikka urheilu aina ei olisikaan niin mielekästä, niin tulevaisuudessa se palkitsee ja on sen arvoista, Hallaselkä kertoo.

Säännölliset lähes viikoittaiset keskustelut psykologin kanssa noin reilu vuoden ajan on auttanut Hallaselkää suuresti. Säännöllinen henkinen huolto on yksi tärkeä osa huippu-urheilijan arkea.

– Minulla ei ole ollut urallani juurikaan fyysisiä loukkaantumisia. Tänä vuonna ollut henkistä väsymystä ja psykologin luona käynti on ollut hyvä juttu. Siellä käyntiä voisi verrata fysioterapiaan. Siinä hoidetaan vain henkistä puolta, Hallaselkä avaa.

Viime vuosi oli kokonaisuutena onnistunut

Nuoresta iästään huolimatta Hallaselkä on menestynyt jo kansainvälisellä tasolla. Tämänhetkisen uransa parhaana saavutuksena hän pitää kotikisoista kesällä 2018 saavuttamiaan nuorten EM-mitaleita. Aikuisten tasolla arvokisadebyytti tuli samana kesänä Edinburghin EM-kisoissa.

Viime vuonna Hallaselällä käynnistyi ensimmäinen vuosi aikuisten sarjassa. Alkuvuodesta ilmassa oli hieman stressiä, kun treeneissä harjoiteltiin paljon uusia hyppyjä. Helmikuussa hän kilpaili British National Diving Cupissa, jossa hän saavutti huippupisteet (311.40) kolmella metrillä.

– Ennen kisoja minulla oli aika epävarma olo ja mietin jopa, että kannattaako niihin edes lähteä. Epävarmuutta loi kisaamattomuus ja uudet hypyt. Onnistuin kuitenkin kisoissa hyvin ja varmasti niitä edesauttoi hyvä kisaympäristö sekä kisaaminen omaa esikuvaa (Grace Reid) vastaan.

Noiden kisojen jälkeen Hallaselkä ei ole yltänyt lähelle samanlaista tulostasoa. Huipputulos Briteissä avasi urheilijan silmiä ja hän ymmärsi, että joku päivä sellainen taso on hänen perustasonsa.

– Oivalsin olevani oikealla tiellä ja oikean lajin parissa. Tänä vuonna tulostasoni on ollut 260–270 pisteen välissä. Aina, kun hyppää yli 300 pistettä, on se loistava tulos, Hallaselkä avaa.

Salla Sofieva muisteli viime vuoden huipputuloksen jälkeen, että Hallaselkä on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on hypännyt kolmen metrin laudalla yli 300 pistettä. Noilla pisteillä hän olisi ollut Tokion olympiafinaalissa viides.

Koko viime vuotta muistellessaan Hallaselän ajatukset ovat positiiviset ja hän on tyytyväinen tuloksiin. Kokonaisuudessaan viime vuosi oli onnistunut, vaikka mukaan mahtui sairasteluja ja treenitaukoja. Pakka saatiin kasattua hyvin arvokisoihin, mikä on yksi Hallaselän hyvistä ominaisuuksista.

MM-kisoissa hän oli päätelineellään kolmen metrin ponnahduslaudalla 20:s ja jäi vain 3,2 pisteen päähän semifinaalipaikasta. Kolmen metrin lauta oli ensimmäistä kertaa ohjelmassa MM-kisoissa. Rooman EM-kilpailuissa Hallaselkä oli finaalissa seitsemäs kolmen metrin laudalla. Metrin laudalla epäonnistumisen jälkeen hän oli jo lähes luovuttanut, mutta onnistui kasaamaan itsensä ja saavutti ensimmäistä kertaa paikan EM-finaaliin.

– Keväällä sairastelin aika paljon ja treenaaminen oli tosi katkonaista, joka näkyi kesän kisoissa. Valmistautumisessa tuli kiire, mutta elokuussa olin onneksi ihan hyvässä kunnossa, Hallaselkä muistelee.

Tämän vuoden tavoitteet EM- sekä MM-kisoissa

Nuori urheilija ei halua olla tulevaisuudessa arvokisakävijä vaan hamuaa menestystä myös kansainvälisellä tasolla, mutta pitää tavoitteet realistisena.

– Olen asettanut tälle vuodelle tavoitteeksi EM-finaalipaikan, joka on täysin realistista perusonnistumisella. Fukuokan MM-kisoihin raja on osittain jo saavutettu ja edustuspaikka on tavoitteena, joka on täysin mahdollista. Olen myös realistinen ja tiedän etten tavoittele vielä hetkeen mitalisijoja arvokilpailuissa. Tekniikkaa täytyy vielä treenata enemmän, Hallaselkä toteaa.

Pitkän tähtäimen tavoitteeksi Hallaselkä mainitsee olympialaiset. Hän haluaa olla ensimmäinen suomalaisnainen uimahyppääjä olympiafinaalissa.

– Toivon pääseväni Pariisin olympialaisiin. Fukuokan MM-kisoissa finaalipaikalla saa olympiapaikan, mutta minun kohdallani se ei ole täysin realistista. Olen siirtänyt tuloshuippuani Dohan MM-kisoihin ja siellä semifinaalipaikalla on mahdollista saavuttaa paikka Pariisiin, joten siellä pitää onnistua. Toivon olevani Dohassa Top-20 sijoilla, Hallaselkä sanoo.

Viime viikonloppuna Hallaselkä kilpaili Bergen Openissa. Norjassa käydyissä kilpailuissa hyppääjä ylitti toistamiseen MM-kisojen A-rajan metrillä. Tulevana viikonloppuna hänet nähdään Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa, kun vuorossa on uimahyppyjen SM-kilpailut. SM-kisat starttaavat huomenna Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa kello 14.

 

SM-hypyt | aikataulu | osallistujat | kisaennakko