Kysy urheilijalta: Fanit kysyivät, Mimosa Jallow vastasi

#UUTINEN #UINTI 5.6.2020

Vuoden 2018 pitkän radan EM-pronssimitalisti Mimosa Jallow vastaa fanien kysymyksiin. Kuva: Jussi Salminen

Kerran kuussa julkaistava Kysy urheilijalta antaa faneille mahdollisuuden esittää kysymyksiä uintiurheilijoille. Ensimmäisenä vuorossa on olympiauimari ja pitkän radan EM-pronssimitalisti Mimosa Jallow!

Minkä ikäinen olit sinun ekoissa kisoissa?

– Taisin olla 6-7 -vuotias ekoissa kisoissa.

Mikä on urasi kovin ja ikimuistoisin kisa?

– Ikimuistoisin kisa on varmasti ollut Glasgown EM kilpailut 2018, joista voitin ensimmäisen henkilökohtaisen mitalin.

Mikä on paras uintimuistosi vuosien varrelta?

– Paras muisto löytyy varmaan ensimmäisistä isoista arvokisoista, joihin pääsin. Nuorten EM-kilpailut kisattiin Helsingissä 2010. Oli hienoa päästä mukaan joukkueeseen ja meillä oli tosi iso ja hyvä porukka, jossa viihdyin. Olin altavastaajana kilpailuissa ja onnistuin pääsemään semifinaaleihin pelkällä pikku uikkarilla, kun kaikilla muilla oli tuohon aikaan jo kunnon kisapuvut. Koin todella onnistuvani ja kuuluvani tuohon joukkoon silloin. Ja näissäkin kyseisissä kilpailuissa halusin vain pitää hauskaa ja olla hyvässä porukassa, niin kuin tapaani kuului.

Mitä välipalaa syöt treenin jälkeen?

– Asun 5 min kävelymatkan päässä uimahallista, joten saan yleensä heti lämpimän ruoan treenin jälkeen, jolloin välipala ei ole tarpeen. Jos tiedän, että ruoka on vasta myöhemmin tai treenin jälkeen tulee kova nälkä, niin silloin nautin joko Fastin Protein smoothien tai energiapatukan.

Mielestäsi parhaat venytysliikkeet?

– Itse tykkään enimmäkseen tehdä avaavia dynaamisia venytyksiä. Jalat menevät minulla usein harjoittelusta tukkoon, joten päivittäin ennen treeniä avaan lonkat sekä takareidet liikkeitä vaihtaen. Selkäuinnissa tärkeää on myös hartioiden kierto, joten tykkään avata rintarangan erilaisilla harjoitteilla, jotta liikkuvuus säilyy treenissä.

Mitä sinun lempitreeneissä tehdään?

– Vaikea päättää lempitreeniä, kun tuntuu, että tykkään hieman eri tavalla nykyään kaiken tyylisistä treeneistä.

Mitä vinkkejä antaisit nuorille uimareille?

– Hauskuus ja ystävät ovat olleet suurin pelastukseni, että olen itse jaksanut harjoitella kovaa ja säännöllisesti aina aikuisikään asti. Haluaisin jokaisen nuoren uimarin muistavan pitää nämä kaksi asiaa mielessä päivittäisessä harjoittelussa. Uinnissa määrät ja treenitunnit ovat aika isoja jo nuoremmillakin uimareilla, joten ilon ja hauskuuden pitäisi olla yhä enemmän mukana tekemisessä.

Miten estät stressiä ennen lajia? Miten poistat jännityksen ennen kisastarttia?

– Stressiä ei voi estää eikä sitä kannatakkaan estää, mutta stressiä voi oppia hallitsemaan. Olen vuosien ajan harjoitellut sietämään jännitystä ja stressiä ennen suoritusta ja joskus onnistun joskus en. Parhaat suoritukseni ovat kuitenkin tulleet kovasta jännityksestä huolimatta. Minulle siis optimaalisinta ei edes olisi olla kokonaan jännittämättä tai stressaamatta vaan hyvä balanssi täytyy löytää. Mikäli huomaan, että jännitystä on liikaa, käytän rentousharjoitteita tai mielikuvallisia harjoitteita esim. onnistuneesta suorituksesta. Ja taas, jos huomaan, että jännitystä on liian vähän yritän kasvattaa jännityksen tuntua hieman. Yleensä tätä ei tarvita, sillä olen kova jännittämään ja ennemmin tai myöhemmin se hyvä jännitys nousee pintaan. Minulla on ollut myös apuna valmentaja sekä urheilupsykologi, jotka ovat oppineet tuntemaan olotilani ennen suoritusta, joten he auttavat minua myös löytämään hyvä olotilan ennen starttia. Välillä käy myös niin, etten itse ole edes huomannut jotakin olotilassani, jonka he sitten aistivat.

Teetkö mentaaliharjoituksia, jos niin minkälaisia?

– Teen paljon mentaalipuolen harjoitusta ja riippuen tilanteesta harjoitukseni vaihtelevat todella paljon. Paljon erilaisia mielikuvaharjoituksia, rentoutusharjoituksia, hypnoosia.

Tavoitteletko vielä jonkun uuden matkan SE:tä?

– Lähinnä tavoittelen jo olemassa olevien SE aikojeni parantamista. Välillä tuntuu, että nyt jo on vähän liikaa lempi- ja päämatkoja, ettei joka kisassa kerkeä koskaan uimaan kaikkea, mitä haluaisi

Miten sinulla riittää motivaatiota uintiin, mistä saat sitä?

– Suurin motivaatio uintiin tulee onnistuneista suorituksista ja tavoitteista sekä halusta kehittyä vielä paremmaksi. Se, kun huomaa missä asioissa pitäisi vielä parantaa, ja sitten lähtee tekemään niitä asioita paremmaksi ja huomaa menneensä taas eteenpäin. Minulla on myös todella hyvä ja motivoiva treeniryhmä, jossa viihdyn. Treeneissämme on jatkuvasti kilpailua ja puskemme kaikki toisiamme eteenpäin.

Harrastatko muita lajeja oheistreeninä?

– Tykkään tehdä monipuolista harjoittelua ja huomaan, että monet lajit tukevat myös itse uintia paljon. Talvisin hiihdän ja kesäisin lenkkeilen jonkin verran. Käyn säännöllisesti laitepilateksessa. Uutena harrastuksena mukaan on tullut myös nyrkkeily.

Mikä on paras kisauikkari?

– Pidän eniten umpiselkäisistä Arenan kisapuvuista, mutta puvun malli vaihtelee lajista riippuen. Selkäuintiin pidän parhaana ehkä Carbon AIR ja Carbon AIR2 kisapukuja. Muissa lajeissa käytän yleensä Carbon flex VX kisapukua. Uusimpia Carbon clidea ja corea en ole päässyt vielä testaamaan, joten en tiedä josko niistä löytyisi seuraava lemppari!

Mitkä ovat vahvuutesi urheilijana? Missä haluat vielä kehittyä?

– Vahvuuteni on veden lukemisessa sekä olen todella nopea oppimaan uusia asioita (myös kova turhautumaan, jos jokin ei sitten onnistukkaan). Olen todella kilpailuhenkinen ja haluan voittaa. On paljon pieniä osa-alueita, joissa voisin kehittyä paremmaksi. Vauhtikestävyyttä pitäisi hieman kehittää, jotta pärjäisin ihan lajini huipuille.

Miten pitkään tavoitteesi on uida huipulla ammattilaisena?

– Niin pitkään kuin paloa ja halua löytyy!

Henkilöt

Mimosa Jallow

Asiasanat

Kysy urheilijalta