Kuva: Jussi Salminen
Tänä vuonna auditoidut seurat Helsingfors Simsällskap, Uinti Tampere, TaTU Tampere, Swimming Jyväskylä, Cetus Espoo ja Oulun Uinti ovat uusimassa Huimaseura-statuksensa, eli ovat huippu-urheilun Tähtiseuroja uinnissa.
Uinnin huippu-urheiluseuratoiminnan tarkoituksena on edistää uimaseurojen laatua. Tavoitteena on kansainvälisesti kilpailukykyinen huippu-uinnin arki. Uinnin huippu-urheiluseura-auditointeja on tehty vuodesta 2015, jolloin seuroja auditoitiin Huimaseuroiksi. Nykyään Uimaliiton käynnistämä huippu-uintiseurojen laatuohjelma on osa kaikkien lajien yhteistä Tähtiseura-ohjelmaa. Huimaseurat ovat siten tätä nykyä myös Tähtimerkin omaavia huippu-urheiluseuroja.
Huippu-urheiluseuraksi pääsy edellyttää sekä peruskriteerien että laatukriteerien täyttymistä. Peruskriteereitä uinnin huippu-urheiluseuroille ovat uimareiden pääsy Uimaliiton liittojohtoisiin ryhmiin (ikäkausi-, nuorten ja aikuisten maajoukkueet) ja seuran uimarit ovat lunastaneet paikan uinnin kansainvälisiin arvokilpailuihin, ensisijaisesti pitkän radan arvokilpailut nuorten EM-, EM-, MM- ja olympiauinnit, toissijaisesti lyhyen radan EM- ja MM-kilpailut.
Laatukriteerit puolestaan liittyvät seuran johtamiseen ja hallintoon, resursseihin sekä itse urheilutoimintaan. Huippu-urheiluseurojen urheilutoiminnassa tarkastellaan erityisesti uimarinpolun hahmottamista ja sitä tukevaa valmennusta, valmennuksen tukitoimia sekä valmennusosaamisen kehittämistä.
– Vuoden 2017 auditointikierroksen jälkeen kerätyn palautteen mukaan seurat toivoivat auditoinnilta keskittymistä erityisesti valmennustoimintaan. Tämän vuoden kierroksella näin tehtiin, ja palautteen mukaan siinä myös onnistuttiin, kertoo Uimaliiton urheilutoimenjohtaja Ippe Natunen.
Huippu-uinnin valmennustoiminnan kehittämiseksi auditoinnin osaksi tuotiin ensimmäistä kertaa seuran huippu-urheilusuunnitelman laatiminen. Sen tarkoituksena oli hahmottaa seurojen huippu-uintitoiminnan nykytilaa ja tavoitteenasettelua. Erityistä huomiota kiinnitettiin toimenpiteiden suunnitteluun. Huippu-urheilusuunnitelma nähtiinkin seurojen palautteen mukaan erittäin hyödyllisenä seuralle.
– Huippu-urheilusuunnitelman myötä olemme voineet auditointikäynneillä keskustella entistä enemmän ja konkreettisemmin toiminnan kehittämisestä, toteaa auditoinnin ulkopuolisena asiantuntijana toiminut KIHUn erikoistutkija Outi Aarresola.
Seurojen suunnitelmien myötä myös Uimaliitto on ottanut aktiivisen roolin joidenkin toimenpiteiden mahdollistamisessa. Nyt Uimaliitto ottaa osaa esimerkiksi ulkomaiseen valmennukseen tutustumisen kustannuksiin ja joihinkin laitteistohankintoihin (OmegaWave, voimalevyantura).
Huippu-urheiluseurojen auditointi perustuu seurojen dokumentteihin ja kaksipäiväiseen tutustumiseen seuran toimintaan. Tilaisuuksissa on ollut mukana niin seuran luottamusjohtoa kuin palkattua henkilöstöä ja altaalla on tavattu valmentajia ja uimareita.
Huippu-urheiluseurojen laatutyö jatkuu vuonna 2020 seurakäynneillä ja seuroja auditoidaan jälleen vuonna 2021. Auditointia kehitetään olemassa olevan tiedon pohjalta – erityisesti saatua palautetta kuunnellen. Uusi auditointimalli esitellään syyskokouksen 2020 yhteydessä.