Lauren Hallaselkä kilpailee viimeisissä nuorten EM-kilpailuissaan ensi viikolla Kroatiassa.
Maaliskuussa 18 vuotta täyttänyt Lauren Hallaselkä kuuluu Suomen uimahyppyjen suurimpiin tulevaisuuden lupauksiin. Nuorten EM-hopeamitalisti ja aikuisten arvokisoissakin vuonna 2018 debytoinut Uimahyppyseura Tiirojen kasvatti valitsi uimahypyt 7-vuotiaana muiden harrastamiensa lajien vierelle.
Lopulta koripalloa, balettia ja erilaisia tanssimuotoja nuorempana harrastanut Hallaselkä päätyi valitsemaan uimahypyt lajikseen 10-vuotiaana.
– Olin paljon uimassa Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa ja näin hyppääjiä aina hallin päädyssä hyppytorneilla. Se näytti tosi hauskalta ja halusin heti kokeilla, Hallaselkä muistelee.
“Halusin tehdä myös muuta kuin pelkästään treenata”
Harjoituksia oli uimahyppyharrastuksen alkuvaiheessa kolmet viikossa.
– Alun jälkeen harjoitukset lisääntyivät, mutta olin sellainen, etten halunnut pelkästään treenata. Halusin tehdä myös muita juttuja ja kun ehdotettiin, että ottaisin lisää treenejä niin totesin vain, että jos sitten joskus myöhemmin.
Tällä hetkellä harjoittelu kuuluu pitkälti jokaiseen Hallaselän arkipäivään. Iltatreenejä on viikossa neljä ja aamutreenejä kolme.
Tavoitteellisemmaksi harjoittelu ja ylipäätään uimahyppy muuttui vasta 2017 aikaan, kun ensimmäiset nuorten EM-kilpailut Norjassa lähestyivät. Ensimmäisissä NEM-kisoissaan Hallaselkä sijoittui tyttöjen B-ikäluokan kolmen metrin kisassa kymmenenneksi.
Seuraavana vuonna NEM-kilpailut järjestettiin Helsingissä, jolloin 15-vuotias Hallaselkä pääsi kilpailemaan arvokisoissa kotimaassaan. Harjoittelu tuotti tulosta ja omilla vahvuuksillaan nuori hyppääjä saavutti kaksi mitalia: pronssin ja hopean.
Avaruudellinen hahmotuskyky
Hallaselkä omaa uimahyppääjänä arvokkaan ominaisuuden, jota ei kaikilta löydy. Hänellä on niin kutsuttu avaruudellinen hahmotuskyky, eli kyky hahmottaa mitä hypyssä tapahtuu vaikkei näkisi ympärilleen.
– Usein sanotaan, että täytyy nähdä vesi, katto tai jotain muuta, mutta itse tiedän, missä menen ja miten päin nimenomaan avaruudellisen hahmotuskyvyn avulla, vaikka olisin silmät kiinni. Kroppa kertoo hypyn lopussa, että tämä on juuri oikea kohta tulla veteen.
Lisäksi Hallaselkä kertoo vahvuuksikseen olevansa vahva ja ketterä, mikä auttaa nopeaan pyörimiseen. Kuitenkin myös Hallaselän hypyissä on parannettavaa ja heikkouksia.
– Tahtoisin olla paljon rohkeampi kynnyksellä ja oppia luottamaan siihen, että olen juuri niin hyvä, että onnistun siinä mitä lähden yrittämään.
Viimeiset NEM-kisat
Hallaselän viimeiset Nuorten EM-kisat ovat luvassa ensi viikolla 22.–27. kesäkuuta Kroatian Rijekassa. Kyseessä ovat Hallaselän kauden pääkilpailut. Hän mainitsee erityisesti pitävänsä nimenomaan kisareissuista, myös silloin, vaikka itse kisat eivät niinkään onnistuisi.
– Kisareissuista jää aina jotain käteen, ainakin kokemusta. Nuorten EM-kisat ovat tämän kauden pääkisa, mutta siinä mielessä outoa, kun mitään valmistavia kisoja ei ole koronaviruksen vuoksi ollut. Tavoitteeksi ei ole valmentajan (Satu Uusitalo) kanssa asetettu mitään erityistä, mutta tietysti parasta mahdollista sijoitusta lähdetään hakemaan.
NEM-kisojen jälkeen Hallaselkä pääsee vielä kisaamaan nuorten MM-kisoissa loppuvuodesta. Sen jälkeen nuorten kisat on takana ja on aika siirtyä lopullisesti kohti aikuisten arvokisamaailmaa. Tulevaisuuden tavoitteeksi Hallaselkä kertoo varmasti jokaisen nuoren uimahyppääjän unelman, olympialaiset.
– Ensin pitää vaikeuttaa hyppyjä ja päästä tutustumaan lisää aikuisten kisamaailmaan. Olympialaiset olisi kirsikka kakun päälle.
Kirjoittaja: Valtteri Moisio
Kirjoittaja on Laajasalon opiston urheilujournalismin opiskelija. Uimaliitto tekee yhteistyötä Laajasalon opiston kanssa.