Ida Hulkko eteni naisten 100 metrin rintauinnin finaaliin

#UUTINEN #UINTI 18.6.2024

Ida Hulkko illan semifinaalissa. Kuva: Bildbyrån

Uinnin EM-kilpailuiden toisena kilpailupäivänä nähtiin altaassa kymmenen suomalaista. Illan semifinaaleissa nähtiin yksi suomalaisuimari, kun Tatu Tampereen Ida Hulkko ui naisten 100 metrin rintauinnin semifinaalissa. Hulkko pysäytti kellon ensimmäisessä semifinaalissa aikaan 1.08,91, jolla hän sijoittui kokonaistilanteessa sijalle kymmenen, finaaliin eteni kahdeksan uimaria. Naisten 100 metrin rintauinnin semifinaaleissa tuli kuitenkin kaksi peruutusta ja näin ollen Hulkko eteni huomiseen finaaliin.

– Semifinaali oli parempi kuin aamun uinti. Ei vieläkään mitään hyvää, mutta uintijumalat hymyili ja jatketaan huomiseen finaaliin. Uskotaan, että siellä lähtee sitten vielä enemmän pois ajasta. Joka päivä on uusi ja huomenna kello lähtee nollasta, Hulkko kommentoi illan semifinaalin jälkeen.

Aamun alkuerissä Hulkko oli 13. ajalla 1.09,07. Aamujakson jälkeen tamperelainen ei ollut tyytyväinen uintiinsa.

– Uinti oli vähän tahmainen, se on sama kuin ensitreffeillä, tarkoitus on vain päästä seuraaville treffeille, niin se on näissä alkuerissäkin. En ole aamuun tyytyväinen, mutta peli on avattu, Hulkko kommentoi aamun alkuerän jälkeen uintiaan.

Hulkon lisäksi naisten 100 metrin rintauinnin alkuerissä uivat myös Veera Kivirinta, Anniina Murto sekä Kiia Metsäkonkola. Tatu Tampereen edustaja Kivirinta oli oman eränsä ensimmäinen ajalla 1.09,88, mutta sijoittui kokonaistilanteessa sijalle 21, jääden semifinaalipaikasta 0,66 sekuntia. Murto (Tatu Tampere) ui ajalla 1.11,37 sijalle 28 sekä Salon Uimareita edustava Metsäkonkola ui sijalle 29 ajalla 1.11,94.

– Olen todella tyytyväinen, en odottanut, että noin kovaa olisin tullut. En ole alle 1.10,00 aikaa uinut yli kahteen vuoteen. En ole tähän matkaan hirveästi keskittynyt, niin oma kunto yllätti itsenikin. Tämä lupaa kyllä hyvää ja lisäsi itsevarmuutta lauantain päämatkalleni, 50 metrin rintauintiin, Kivirinta kommentoi aamun alkuerien jälkeen.

Miesten 100 metrin vapaauinnin alkuerissä altaaseen hyppäsi neljä suomalaisuimaria. Eilen oman ennätyksensä 50 metrin perhosuinnissa uinut Kalle Mäkinen lähti tavoittelemaan aamun alkuerissä 50 metrin vapaauinnin olympiarajaa. Pariisin olympialaisten B-raja 50 metrin vapaauinnissa on 22,07 ja Mäkinen kellotti alkuerissä ensimmäisen finstan (50 metriä) aikaan 22,43. Kokonaisaika 100 metrillä hänellä oli 1.02,09, jolla hän sijoittui sijalle 85.

– Oli tarkoitus tehdä kenraaliharjoitus 50 metrin vapaauinnissa, ennen lauantaita. Minulla ei 100 metrin vapaauinnissa ollut mitään sen kummempaa saavutettavissa, kun se ei ole ykköslajini. Nyt on viimeinen viikko saavuttaa olympiaraja, niin satsataan nyt kaikki siihen. Tämä oli hyvä veto, joten lauantaina voi sitten lähteä ihan mitä vaan, Mäkinen kommentoi uintinsa jälkeen.

Yhdysvalloissa asuva Tomas Koski (Heinolan Isku) ui samalla matkalla Mäkisen kanssa ajan 50,00, tällä hän sijoittui sijalle 43.

– Ihan ok alku näille kisoille, en ole kovin tyytyväinen aikaani, mutta treenini ovat keskittyneet 200 metrin vapaauintiin, joten en voi olla kovin pettynytkään, Koski kommentoi suoritustaan.

Samassa erässä Mäkisen sekä Kosken kanssa uinut Tatu Tampereen edustaja Ronny Brännkärr ui ajan 50,59 sijoittuen sijalle 59. Ari-Pekka Liukkonen (Jyväskylän Aalto) ui ajan 52,09 sijoittuen sijalle 75.

Naisten 50 metrin perhosuinnin alkuerissä nähtiin kaksi suomalaista, kun Mia Pentti Joensuun Uimaseurasta sekä Uinti Turkua edustava Aliisa Soini hyppäsivät altaaseen. Pentti ui oman ennätyksensä ajalla 27,66 parantaen aikaansa entisestä ennätyksestään 0,08 sekuntia. Hän sijoittui ennätyksellään sijalle 24. Soini ui ajan 27,23 ollen kokonaistilanteessa sijalla 20.

Kaikki suomalaiskommentit löytyvät Uimaliiton Soundcloud -tililtä.

Huomenna aamujaksolla nähdään altaassa viisi uimaria, kun vuorossa on naisten 50 metrin selkäuinnin, miesten 200 metrin rintauinnin sekä naisten 400 metrin sekauinnin alkuerät. Iltajaksolla uidaan naisten rintauinnin finaali, jossa nähdään mukana Ida Hulkko. Suomalaisten lajiohjelma löytyy täältä.

Kaikki EM-kisoista | aikataulu | tulospalvelu
Suomen ennätykset | 50m rata
Pariisin olympialaisten aikarajat (selaa sivun loppuun)

EM-uinnit näkyvät Ylen kanavilla

Yle Urheilu välittää EM-uinnit Yle Areenassa sekä TV2:lla. Aamun alkuerät näkyvät jokaisena kilpailupäivänä suorana Yle Areenassa sekä TV2:lla ja iltajaksot näkyvät suorana Areenasta. Sunnuntain iltajakso nähdään suorana myös TV2:lla.

Aamujakson lähetykset alkavat kello 10.25 ja iltajakso kello 19.25. Löydät lähetysaikataulut täältä. Lähetykset selostaa Jari Haapala ja kommentaattorina toimii Ville Kallinen.