Ida Hulkko EM-kisojen kuudes 100 metrin rintauinnissa

#UUTINEN #UINTI 19.6.2024

Ida Hulkko ui ensimmäistä kertaa pitkällä radalla olympiamatkan arvokisafinaalissa. Kuva: Deep Blue Media

Uinnin EM-kilpailuiden kolmantena päivänä nähtiin altaassa aamu- sekä iltajaksolla viisi suomalaisuimaria. Illan kohokohtana oli naisten 100 metrin rintauinnin finaali, jossa Ida Hulkko pysäytti kellon aikaan 1.08,94, jolla hän oli finaalin kuudes.

– Nyt on elämän ensimmäinen pitkän radan olympiamatkan arvokisafinaali ohi ja hyvät on fiilikset siitä, että sai parannettua sijoituksia jokaisen uinnin jälkeen. Tietysti uinnissa oli parannettavaa ja oli aika paljon erilaista tapahtumaa, mutta urheilu on tätä ja ennen kaikkea hyvillä fiiliksillä kohti lauantain 50 metrin rintauintia ja toivottavasti myös loppukesää, Tatu Tamperetta edustava Hulkko sanoo.

Naisten 400 metrin sekauinnin finaalissa mukana oli kaksi suomalaista: viime viikolla avovesiuinnin EM-kisoissa uinut Louna Kasvio (Espoon Kilpauinti) sekä Simmiksen Ada Hakkarainen. Kasvio oli finaalin kuudes ajalla 4.52,77 ja Hakkarainen seitsemäs (4.55,12).

Aamun alkuerissä Hakkarainen paransi omaa henkilökohtaista ennätystään 0,3 sekuntia kellottaen ajan 1.49,84. Aamun uintiin Hakkarainen oli tyytyväinen ja se meni suunnitelmien mukaan. Kasvio kellotti aamun alkuerissä ajan 4.51,17, ollen erien yhdeksäs.

– Selkäuinnissa on vielä vähän parannettavaa, mutta muuten oli tosi hyvä uinti ja uin oman ennätyksen. Jäi tosi hyvä fiilis, Hakkarainen kommentoi aamun alkueräuinnin jälkeen.

Naisten selkäuinnin 50 metrin matkalla ui semifinaalissa kaksi suomalaista: Cetus Espoon Fanny Teijonsalo sekä Joensuun Uimaseuran Mia Pentti. Teijonsalo tykitti illan semifinaalissa uuden henkilökohtaisen ennätyksen 28,08 ja eteni huomiseen finaaliin semifinaaleiden kolmantena. Pentti toi kädet kaakeliin ajalla 29,26 ja oli 15.

– Oli todella onnistunut uinti, pystyin paljon rennommalla fiiliksellä uimaan aamuun verrattuna. Oli taas semmoista varmaa tekemistä. Vähän turhan paljon tuli katseltua sivuille, että huomenna voisi vielä peremmin pysyä omalla radalla. Maalin tulo jäi myös tosi kauas, joten jos nämä saa onnistumaan niin huomenna voi mennä aika alle 28 sekunnin, se olisi tosi siistiä, Teijonsalo kommentoi illan semifinaalin jälkeen.

– Oli todella siistiä lähteä uimaan ensimmäistä arvokisojen semifinaalia. Kuitenkin ensimmäisissä arvokisoissani pystyin sen saavuttamaan, niin olen siitä todella tyytyväinen. Uintikin meni hyvin. Iltaan en saanut samanlaista jännitystä kuin aamulla, mutta oli kyllä silti hyvä fiilis lähteä uimaan. Katsomossakin oli kova melu ja meininki, joka toi uintiin lisää boostia, Pentti kertoi semifinaaliuinnin jälkeen.

Aamun alkuerissä Teijonsalo kellotti ajan 28,35 jääden sadasosan omasta henkilökohtaisesta ennätyksestään ja sijoittui erissä neljänneksi. Pentti ui ajan 29,29 ja oli erien 15.

Aamun erien jälkeen Teijonsalo kertoi jännityksen aamulla olleen todella kova ennen kisaa. Verryttely auttoi taltuttamaan jännitystä. Aamun uinti Teijonsalolla oli suhteellisen varma rutiiniuinti. Uimari iloitsi päästessään uimaan iltaan yhdessä Pentin kanssa.

– Jännitys oli kova ennen kisaa, mikä yllätti myös itsenikin. Oli tosi kiva, että aika oli noin hyvä ja tietenkin päätavoite oli päästä seuraavaan vaiheeseen, Teijonsalo sanoi aamun alkuerien jälkeen.

Aamujakson viides suomalaisuimari Tatu Tampereen Jami Ihalainen teki miesten 200 metrin rintauinnissa ennätyksensä 2.20,45. Alkuerien 23:s sija ei riittänyt välieriin.

Kaikki suomalaiskommentit löytyvät Uimaliiton Soundcloud -tililtä.

Huomenna aamujaksolla nähdään altaassa 12 uimaria sekä miesten 4x100 metrin vapaauintiviestijoukkue. Suomen viestijoukkueessa uivat Kalle Mäkinen, Ronny Brännkärr, Davin Lindholm sekä Ari-Pekka Liukkonen. Alkuerissä suomalaisia ui miesten 200 metrin vapaauinnissa, naisten 100 metrin perhosuinnissa, miesten 50 metrin selkäuinnissa, naisten 200 metrin rintauinnissa sekä naisten 1500 metrin vapaauinnissa. Illalla altaassa nähdään naisten 50 metrin selkäuinnin finaalissa Fanny Teijonsalo. Suomalaisten lajiohjelma löytyy täältä.

Kaikki EM-kisoista | aikataulu | tulospalvelu
Suomen ennätykset | 50m rata
Pariisin olympialaisten aikarajat (selaa sivun loppuun)

EM-uinnit näkyvät Ylen kanavilla

Yle Urheilu välittää EM-uinnit Yle Areenassa sekä TV2:lla. Aamun alkuerät näkyvät jokaisena kilpailupäivänä suorana Yle Areenassa sekä TV2:lla ja iltajaksot näkyvät suorana Areenasta. Sunnuntain iltajakso nähdään suorana myös TV2:lla.

Aamujakson lähetykset alkavat kello 10.25 ja iltajakso kello 19.25. Löydät lähetysaikataulut täältä. Lähetykset selostaa Jari Haapala ja kommentaattorina toimii Ville Kallinen.

Uinnin EM-kisoja seurataan Uimaliiton kanavissa:
X (ent. Twitter) Facebook I Instagram