Hulkko & Jännes 1/3: kohti Tokiota

#UUTINEN #UINTI 28.7.2020

Ida Hulkko ja Jere Jännes palasivat töihin. Matka kohti Tokiota jatkuu. Kuva: Janne Ahonen

Kun rintauimari Ida Hulkko siirtyi vuonna 2017 Mikkelistä Jere Jänneksen valmennukseen Tampereelle, suoritustaso lähti nopeasti nousuun. Sama kävi uudestaan kevät-kesällä 2019 vaikean Floridan yliopistovuoden jälkeen Jänneksen valmennuksessa. Mitä tarkoittaa Team Hulkon filosofia ”tosissaan, mutta ei totisesti”? Mihin tämä positiivisuutta huokuva urheilija-valmentaja -kaksikko on matkalla? Näihin kysymyksiin etsitään vastausta kolmen jutun juttusarjassa Hulkko & Jännes: Kohti Tokiota, Ulos luterilaisesta kärsimysopista ja Tavoitteena podium.

Ida Hulkko palasi heinäkuussa työnteon pariin yhdessä valmentajansa Jere Jänneksen kanssa. Matka kohti Tokion olympialaisia jatkuu. Koronan mullistama poikkeuksellinen kevätkausi huipentui kesäkuussa rintauinnin pitkän radan 50 ja 100 metrin Suomen Ennätyksiin ja Tokion olympialaisten A-rajan alitukseen.

- Nyt ei auta muu kuin jatkaa kovaa reeniä ja nauttia jokaisesta hetkestä kohti kesää ja Tokiota 2021, Hulkko miettii.

- Sinällään FINA:n päätös (kansainvälisen uimaliiton jälkikäteen Arajan alittamisen hyväksyminen) ei päivittäiseen tekemiseen vaikuta, edelleen jatketaan omaan prosessiimme ja huonoon huumoriin luottaen, Jännes säestää.

Koronepidemian vuoksi tulevan syksyn kilpailukalenterissa on toistaiseksi merkittynä vain lyhyen radan SM-kilpailut joulukuussa Espoossa. Kansainvälisiä kilpailuja Hulkon leirissä mietitään vallitsevassa tilanteessa hyvin tarkkaan. Viimesyksyisen maailmancupin osakilpailuvoiton puolustaminen on epävarmaa, sillä myöskään FINA ei ole vahvistanut kilpailukalenteriaan.

Arkitekemiseen epävarmuus ei kuitenkaan vaikuta. Kaikki tekeminen tähtää olympiamatkaan eli 100 metrin rintauintiin ja Tokion olympialaisiin.

- Kyllä se toinen vinsta (50m) on se iso teema edelleen. Niin, että se tulee loppuun saakka yhtä hyvin. Nyt kun keväällä treenattiin pelkästään kahdestaan, opittiin uusia asioita, miten se nopeuspuoli sieltä löytyy myös 100 metrille, Jännes kertoo lähitulevaisuuden suunnitelmista.

Tekniikkaharjoittelussa uusia ärsykkeitä etsitään rohkeasti. Kuitenkin niin, että tekniikkaa uudistetaan kausittain aina maksimissaan kolmen uuden teeman ympärillä. Heikkouksia lähdön ja käännösten osalta työstetään edelleen, joskin harjoittelu niissä on hyvällä mallilla.

- Kyllä minä sen lupaan, että jotain erikoista me kehitetään taas (harjoitteluun). Kaikki muut ”huutaa”, että nyt on niin hyvällä mallilla, ettei kannata sotkea mitään. Se on minulle kuin vaade, että tehkää jotain muutosta. Se on mielestäni niin väärä ajattelutapa, että lähdetään tyytymään siihen, mitä on saavutettu, Jännes avaa omaa ajatusmaailmaansa.

Missä potentiaali on 100 metrillä?

- Pelkästään sillä, että siinä on kova kilpailutilanne ja saa oikeanlaisen latauksen niin sen kolmeneljä kymppää (sekunnin kymmenystä) Ida siitä ottaa, Jännes arvioi hetkeäkään epäröimättä.

- Koen, että 100 metrillä minun on helpompaa parantaa. Olen aina uinut vinstaa (50 metriä, päämatka) ja siksi koen, että 100 metrillä olen aina musta hevonen eikä kukaan oleta mitään, Hulkko komppaa.

Juttusarjan toinen osa julkaistaan keskiviikkona 29.7. ja siinä muistellaan Hulkon ja Jänneksen yhteistyön alkutaivalta. Sekä pureudutaan kaksikon  filosofian ”tosissaan, mutta ei totisena” ytimeen.

Kirjoittanut: Jari Lamminaho

Henkilöt

Ida Hulkko

Asiasanat

Tokio 2020

Lisää vastaavia uutisia