Härkänen ja Rantasuo tavoittelevat kansainvälistä huippua Olympiavalmennuskeskuksen tuella

#UUTINEN #UINTI 8.11.2024

Härkänen ja Rantasuo liittyivät HSA:n ryhmään tänä syksynä.

Helsinki Swimming Academy (HSA) tarjoaa nuorille huippu-uimareille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää itseään ja tavoitella kansainvälistä huipputasoa. Uusissa olosuhteissa Helsingissä harjoittelevat Konsta Rantasuo ja Miina-Anniina Härkänen liittyivät syksyllä HSA:n ryhmään.

Oulusta kotoisin olevan Rantasuon muuttopäätöstä edesauttoi Oulun Raksilan uimahallin sulkeutuminen ensi vuonna. Rantasuon mukaan Valmennuskeskus tarjoaa hänelle hyvän mahdollisuuden kehittyä, sillä Helsingissä uimarin ympärillä on hyvät olosuhteet. Muutto pääkaupunkiseudulle on sujunut hyvin, ja hän on tyytyväinen asuessaan Urhea-kodissa.

Lappeenrannasta kotoisin oleva Härkänen on myös kokenut Helsinkiin muuton oikeaksi valinnaksi. Treenit ovat lähteneet hyvin käyntiin, ja hän on iloinen ryhmältään saamasta vastaanotosta.

– Tällä hetkellä tänne muuttaminen tuntuu tosi hyvältä päätökseltä. Treenit on lähteneet tosi hyvin käyntiin ja ryhmä on ollut tosi hyvä ja on ollut mahtavaa treenata täällä, Härkänen iloitsee.

Uuden ympäristön mukana ovat tulleet myös arjen muutokset. Molemmat uimarit ovat joutuneet opettelemaan itsenäistä elämää, sillä arjen askareet ovat nyt täysin omalla vastuulla. Helsingissä uimarilla on enemmän tarjolla asiantuntijapalveluita kuin aiemmalla kotipaikkakunnalla, mikä on suuri etu. Härkäsellä treenimäärät ovat kasvaneet ja opiskelut tuovat lisää haastetta arkeen. Härkänen asuu Rantasuon tapaan Urhea-kodissa ja jakaa arkeaan kämppiksensä Veera Mustosen kanssa. Mustonen on myös osa HSA:n ryhmää ja saman arkirytmin jakaminen on ollut Härkäsen mukaan tärkeä tuki.

– Miina-Anniinan tavoin jaan arkea Urhea-kodissa toisen uimarin kanssa. Asun soluasunnossa Kalle Pesälän kanssa. On kiva jakaa arkea toisen uimarin kanssa, kenellä on samat tavoitteet, Rantasuo kertoo.

Uimarit ovat olleet tyytyväisiä siihen, kuinka nopeasti he ovat sopeutuneet uuteen ympäristöön ja ryhmään. Härkänen on saanut uusia ystäviä, ja ryhmän jäsenet ovat ottaneet hänet ja muut uudet hyvin vastaan. Rantasuo on myös nauttinut harjoituksista ja kokenut ympäristön vaihdon motivoivaksi. Rantasuo on iloinen siitä, että Helsingissä on hyvä porukka, jonka kanssa on mukava treenata.

– Vaikka täällä treenataan tosissaan, tunnelma pysyy rentona ja välillä nauretaan kunnolla. On ollut motivoivaa nähdä, että kansainväliset huiputkin ovat tavallisia ihmisiä, jotka osaavat nauttia treenaamisesta. He tekevät työnsä kunnianhimoisesti, mutta eivät liian totisesti, Härkänen sanoo.

Uimarit jakavat kiistosta asiantuntijapalveluista

Asiantuntijapalvelut ovat olleet molemmilla uimarilla käytössä kuluvan syksyn aikana. Rantasuo on saanut tukea psyykkiseltä valmentajalta ja molemmat uimarit arvostavat sitä, että asiantuntijat voivat jakaa tietoa helposti valmentajille. Härkänen puolestaan on saanut tukea psyykkisen valmentajan lisäksi lääkäriltä. Hän kiittää Rantasuon tavoin sitä, että asiantuntijat voivat jakavat tietoa keskenään ilman, että hänen tarvitsee toistuvasti selittää omaa tilannetta jokaiselle erikseen. Molemmat kokevat, että valmennuskeskuksessa harjoitteleminen on tärkeä osa matkalla kohti huipputasoa ja heidän kehitystään sinne.

– Valmennuskeskuksen tarjoama tuki on todella tärkeää. On hienoa, että meillä on kaikki tarvittavat asiantuntijat täällä ja meitä tuetaan kaikilla tasoilla, uimarit summaavat kokemuksiaan.

Päävalmentaja korostaa pitkäjänteisen kehityksen ja tuen merkitystä

Valmennuskeskuksen päävalmentaja Matti Mäki korostaa, että uusille uimareille on tärkeää löytää oma tapansa hyödyntää Valmennuskeskuksen asiantuntijapalveluita. Ensimmäisen puolen vuoden aikana tärkeintä on sopeutuminen ja itsenäistymisen tukeminen. Pitkäjänteinen kehitys on avainasemassa, ja muun muassa tekniikan kehittämiseen pyritään keskittymään valmennuksessa. Mäki painottaa, että urheilijat itse asettavat tavoitteensa ja valmentajat auttavat heitä saavuttamaan ne.

– Tärkeintä on, että ympäristö on turvallinen, sillä onnellinen uimari ui kovaa, ja se on minulle erittäin tärkeää. Teknisissä asioissa pyritään aina eteenpäin, mutta katson valmennusta pidemmälle. Toisella voi sopeutuminen viedä vuoden ja toisella vain pari viikkoa. Vaikkemme Miinan kohdalla ole vielä asettaneet tulostavoitteita, hän ylitti jo lyhyen radan EM-kilpailuiden aikarajan, mikä on hieno saavutus, Mäki sanoo.

Olympiavalmennuskeskuksen uimarit 2024–2025:
Ada Hakkarainen (2005), HSS
Miina-Anniina Härkänen (2008), LrU
Veera Kivirinta (1995), TaTU
Laura Lahtinen (2003), HSS
Davin Lindholm (2004), HSS
Veera Mustonen (2008), RiUS
Kalle Pesälä (2006), OU
Venla Päivärinta (2008), IK
Konsta Rantasuo (2006), OU
Noah Schmid (2000), HSS

Lue lisää Olympiavalmennuskeskuksesta täältä.

Seuraa Olympiavalmennuskeskusta Instagramissa!