Fanny Teijonsalo kuudes EM-uinneissa

#UUTINEN #UINTI 20.6.2024

Teijonsalo oli tyytyväinen EM-finaaliuintiinsa. Kuva: Bildbyrån

Uinnin pitkän radan EM-kilpailuiden neljäntenä kilpailupäivänä iltajaksolla nähtiin neljä suomalaisuimaria. Fanny Teijonsalo ui kuudenneksi 50 metrin selkäuinnin finaalissa. Cetus Espoota edustava Teijonsalo kellotti finaaliuinnissa ajan 28,36.

– Oli kiva uida ja oli tavallinen ja luottavainen fiilis lähteä uimaan. Uinti meni 35 metriin asti todella hyvin, kunnes tuli köyteen osumaa. Vähän harmittaa, etten pystynyt finaalissa onnistumaan, mutta ei se mitenkään huono ollut, eikä EM-finaalin voi todellakaan olla pettynyt. Tietenkin oli mahdollisuudet vaikka mihin, mutta turha lähteä sitä jossittelemaan ja toisaalta lohduttaa, ettei semifinaalin ajalla olisi palkintopallille kuitenkaan uinut, Teijonsalo sanoo finaaliuinnin jälkeen.

Miesten 200 metrin vapaauinnin semifinaalissa nähtiin myös suomalaisedustus, kun Heinolan Iskua edustava Tomas Koski ui ajan 1.48,15, joka toi sijan 11. Se ei valitettavasti riittänyt huomiseen finaaliin. Sekä ilta- että aamunuinnin jälkeen Koski valitteli kroppaansa.

– Iso pettymys ja surkea uinti. Herkistelyssä meni monta asiaa pielen, eikä kroppa ollut kunnossa. Nyt treenataan pari päivää ja sunnuntaina altaaseen uimaan 400 metrin vapaauinti, joka toivottavasti kulkisi paremmin, Koski kommentoi illan uinnin jälkeen.

Aamun alkuerissä Koski ui ajan 1.47,97 ollen yhdeksäs. Eräuinnin jälkeen Koski ei ollut tyytyväinen omaan suoritukseensa ja valitteli tunnetta kropassa.

– En ole kauhean tyytyväinen uintiin. Kroppa ei ole täysin kunnossa, mutta kaikesta oppii ja lähdetään toiseen yritykseen illalla, Koski sanoi aamulla.

Naisten 200 metrin rintauinnin semifinaalissa ui Simmiksen Laura Lahtinen. Lahtinen paransi illan semifinaalissa aamun aikaansa (2.30,84) pysäyttäen kellot aikaan 2.30,11. Hän sijoittui sijalle 11, eikä edennyt finaaliin.

– Vähän parani aika aamusta, parannus tuli viimeisellä 50 metrillä kun sai uida vähän freesimpänä eikä ollut toista uintia uituna alle. Tekniikka ei ehkä ollut semmoista, että olisi pystynyt uida kovempaa. Olen perhosta aika lailla vain uinut, että aika syvälle menee rintauinnissa jokaisen vedon jälkeen, kun vauhti menee vähän pohjaa kohti. Olen kuitenkin ihan tyytyväinen. Olisi ollut kiva päästä huomenna uimaan, mutta nyt saa ainakin lepopäivän ja pääsee keskittymään lauantain päälajiin, 200 metrin perhosuintiin, Lahtinen kertoo.

Lahtinen ui aamulla kaksi alkueräuintia: 100 metriä perhosuintia sekä 200 metriä rintauintia. Perhosuinnissa hän ui uuden oman henkilökohtaisen ennätyksensä ajalla 59,72 ja sijoittui sijalle 14. Rintauinnissa hän oli lopputuloksissa sijalla 12. Lahtinen eteni molemmilla matkoilla illan semifinaaleihin, mutta päätti uida ainoastaan 200 metrin rintauinnin.

– Perhosuinti tuntui hyvältä mutta olisi vähän jäänyt vielä toiselle puolikkaalle parannettavaa. Päädyin illalla uimaan 200 metrin rintauinnin, siitä tuli parempi sijoitus erävaiheessa ja tuntui että siinä pystyisin enemmän parantamaan aamun uinnista. Illalla olisi ollut niin lyhyt tauko uintien välillä, ettei millään olisi voinut uida molempia, Lahtinen kommentoi aamun uintien jälkeen.  

Uinti Turkua edustava Aliisa Soini eteni aamujaksolta illan semifinaaliin uidessaan oman uuden ennätyksensä 59,73, naisten 100 metrin perhosuinnissa. Illalla hän paransi ennätystään vielä 0,12 sekuntia ajalla 59,61. Hän sijoittui ensimmäisessä aikuisten EM-semifinaalissaan sijalle 15.

Aamujaksolla altaaseen hyppäsi kahdeksan uimaria sekä miesten viestijoukkue

Naisten 1500 metrin vapaauinnin alkuerissä ui kolme suomalaista: Simmiksen Ada Hakkarainen, Espoon kilpauintia edustava Louna Kasvio sekä Mikkelin uimaseuraa edustava Leonie Tenzer. Hakkarainen ui ajalla 16.53,95 sijalle 8. jolla hän sai paikan huomiseen finaaliin. Tenzer ui ajalla 17.03,25 sijalle 10 ja Kasvio ajalla 17.10,91 sijalle 11. Myös Tenzer sai paikan finaaliin peruutuksen myötä.

– Ensimmäiset 500 metriä tuntui todella hyvältä. Valitettavasti 800 metrin kohdalla jouduin taipumaan. Loppujen lopuksi olen tyytyväinen suoritukseeni ja odotan innolla osallistumista huomiseen finaaliin, Tentzer sanoi aamun alkueräuintinsa jälkeen.

Miesten 50 metrin selkäuinnissa Tatu Tampereen edustajat Ronny Brännkärr sekä Olli Kokko jäivät molemmat alkuerään. Brännkärr ui ajalla 26,18 sijalle 26 ja Kokko ajalla 27,81 sijalle 39.

– Oli aivan erinomainen uinti. Kävin vähän säväyttämässä ja jäin vain kaksi sadasosaa omasta ennätyksestä. Startti onnistui täydellisesti ja kiitos siitä Matti Mäelle, joka on auttanut startin kanssa edellisinä päivinä. Kiitos Jerelle tekniikkavinkeistä selkäuintiin. Tietysti Eetu Karvoselle myös suuret kiitokset avusta selkäuinnin kanssa. Tuntuu että tällä kaudella selkäuinti on lähtenyt ihan eri lailla lentoon. Näyttää tosi hyvältä huomista rintauinnin finstaa (50 metriä) varten, Kokko kommentoi alkueräuintinsa jälkeen.

Miesten 4x100 metrin vapaauintiviestissä uivat Vandersin Kalle Mäkinen, Tatu Tampereen Ronny Brännkärr, Simmiksen Davin Lindholm sekä Jyväskylän Aallon Ari-Pekka Liukkonen. Joukkue ui ajan 3.22,24 jolla he sijoittuvat sijalle 15. Jatkoon menivät kahdeksan nopeinta joukkuetta.

Huomenna aamujaksolla nähdään altaassa 10 suomalaisuimaria ja iltajaksolla ainakin kaksi, kun uidaan naisten 1500 metrin vapaauinnin finaali. Suomalaisten lajiohjelma löytyy täältä.

Kaikki EM-kisoista | aikataulu | tulospalvelu
Suomen ennätykset | 50m rata
Pariisin olympialaisten aikarajat (selaa sivun loppuun)

EM-uinnit näkyvät Ylen kanavilla

Yle Urheilu välittää EM-uinnit Yle Areenassa sekä TV2:lla. Aamun alkuerät näkyvät jokaisena kilpailupäivänä suorana Yle Areenassa sekä TV2:lla ja iltajaksot näkyvät suorana Areenasta. Sunnuntain iltajakso nähdään suorana myös TV2:lla.

Aamujakson lähetykset alkavat kello 10.25 ja iltajakso kello 19.25. Löydät lähetysaikataulut täältä. Lähetykset selostaa Jari Haapala ja kommentaattorina toimii Ville Kallinen.

Uinnin EM-kisoja seurataan Uimaliiton kanavissa:
X (ent. Twitter) Facebook I Instagram