Fanny Teijonsalo alitti loppuvuonna päämatkallaan 100 metrin vapaauinnissa pitkällä radalla pitkään tavoittelemansa 56 sekunnin rajan.
Maajoukkueuimari Fanny Teijonsalolle vuosi 2020 toi mukanaan monia muutoksia: hän muutti takaisin Suomeen lähes neljän ja puolen vuoden Yhdysvalloissa viettämänsä ajan jälkeen, muutti Jyväskylään ja aloitti opinnot kielitietoisuutta ja monikielisyyttä tukevan pedagogiikan opettajankoulutuksen parissa.
Jyväskylään muuton yhteydessä edessä olivat myös uudet harjoittelukuviot, kun 24-vuotias Teijonsalo aloitti treenaamisen Marko Malvelan valmennuksessa.
– Sprinttitallin treeniryhmä on älyttömän hyvä ja treeneihin on joka päivä kiva mennä. Maken valmentaminen ja treenit sopivat myös minulle todella hyvin ja kaikki toiminut alusta alkaen, Teijonsalo kertoo.
Muutoksien värittämän vuoden päätteeksi Teijonsalon uinti kulki erittäin hyvin, ja päämatkalla 100 metrin vapaauinnissa pitkällä radalla alittui pitkään tavoiteltu 56 sekunnin raja, kun kello pysähtyi aikaan 55.48 Kuopion maajoukkueen kutsukilpailussa joulukuussa.
– Olin tosi tyytyväinen loppuvuoteen, vaikka aina on myös parannettavaa. 56 sekunnin alitusta on haettu todella pitkään, joten sen saavuttaminen oli iso helpotus.
Teijonsalo uskoo, että suurin tekijä hyvään loppuvuoteen oli terveenä pysyminen.
– En usko, että minulla on koskaan ollut vuotta, jolloin ei olisi ollut jotain taukoja flunssan takia. Nyt pysyin terveenä ja koronan vuoksi kisoja ei ollut paljoa, jolloin pystyin todella keskittymään treenaamiseen.
Yhdysvalloista oppeja omaan ajattelutapaan
Yhdysvaltojen yliopistovuosina Teijonsalo panosti erityisesti perhosuintiin, sillä se oli vahvasti hänen lajinsa viestijoukkueessa.
– Myös vapaauinti on ollut aina keskeisessä asemassa. Jenkeissä uinti on kuitenkin enemmän joukkuelaji, joten siellä mentiin paljon joukkueen ehdoilla. Olen todella mukautuva uimari, mutta lempparilajini on 100 metrin sekauinti, vaikka sitä pääsee suhteellisen harvoin uimaan.
Yksi isoimmista opeista, joka Yhdysvaltojen yliopistovuosilta Teijonsalolle jäi, oli mentaliteetti, että aina on annettava parhaansa, vaikka ei siltä tuntuisi.
– Vaikka uinti tuntuu huonolta, niin voi silti uida ennätyksen. Itse olen aiemmin miettinyt turhan paljon sitä omaa oloa ja olotilaa, ja nyt olen oppinut päästämään irti siitä ajattelusta.
Ennen opintojen alkua Teijonsalo jännitti hieman sitä, miten hän saa sovitettua opiskelun ja urheilemisen yhteen Suomessa, kun hän oli ehtinyt tottumaan Yhdysvaltojen tapaan, jossa koulun puolesta tuetaan vahvasti opintojen ja harjoittelun yhteensovittamista.
– Jenkeissä koulun puolelta katsotaan todella tarkkaan, että koko paketti pysyy kasassa ja kaksoisura onnistuu. Olen ottanut opiskeluun nyt aika rennon asenteen, vaikka haluan tietenkin tehdä kaiken kunnolla, mutta koulu on tällä hetkellä ennemmin harrastus ja uinti se pääjuttu. Tämä asenne on auttanut myös arjen ja kuormituksen suunnittelussa.
Olympialaiset tavoitteena
Teijonsalon vahvuudet uinnissa ovat startti ja delffarit, jotka ovat aina olleet hänelle luonnollinen osa uintia. Suurin kehityskohta on saada heti vedon alusta alkaen vedestä kiinni. Kehitystä tähän on jo tullut, mutta työtä on myös vielä jäljellä.
Alkaneen vuoden päätavoitteena Teijonsalolla ovat Tokion olympialaiset.
– Jos olympialaiset järjestetään, niin haluan olla niissä mukana. Minulla on satasen vaparissa A-rajaan vähän yli sekunti, mutta ennen kaikkea tavoitteet ovat sekauintiviestissä, jossa Teijonsalon osuus olisi vapaauinti.
Teijonsalo näkee, että suomalaisessa uintikulttuurissa usko omaan tekemiseen on vahvistunut viime vuosina.
– On ollut siistiä nähdä tällaista kehitystä. Täällä on mahdollista keskittyä omaan tekemiseen ja löytämään omat tavat tehdä asioita ja se on mielestäni Suomen vahvuus verrattuna esimerkiksi Jenkkeihin.
Kehitystä Teijonsalo toivoisi näkevän ennen kaikkea urheilijoiden taloudellisessa puolessa.
– En usko, että kukaan uinnilla rikastuu ja jos pääsee nolliin kulujen osalta, niin sekin on hyvä saavutus. Taloudellisella puolella on myös suuri vaikutus uran jatkumiseen. Tällä hetkellä koen, että minulla on vielä paljon varaa kehittyä uimaria ja niin kauan kuin intoa riittää haluan tehdä kaikkeni sen eteen, että pystyn jatkamaan.