Cetukselle vesipallon miesten SM-kultaa 2024!

#UUTINEN #VESIPALLO 27.5.2024

Sunnuntaina illalla pelatussa viidennessä finaaliottelussa Cetus voitti Turun Uimarit maalein 1 -7 ja otti vesipallon Suomen mestaruuden Espooseen otteluvoitoin 3-2.

Cetuksen miesten edustusjoukkue voitti vesipallon SM-runkosarjan, semifinaaleissa Jyväskylän Saukot suoraan kahdessa ottelussa ja lopulta Suomen mestaruuuden. Turun Uimarit saivat SM-hopeaa ja Kuhat (Helsinki) pronssia. Jyväskylän Saukot sijoittuivat neljänneksi.

Finaalisarjassa jouduttiin pelamaan kaikki viisi ottelua ratkaisun löytämiseksi.

Ensimmäisestä finaaliottelusta tuloksena oli niukin mahdollinen voitto Turun Uimareille. Ottelu oli tasan 10-10 varsinaisen peliajan jälkeen, jollon ratkaisu haettiin rangaistusheitoilla. Turun Uimarit onnistuivat niissä paremmin ja ottivat avausvoiton 13-14.

Cetus - TU 13 - 14 (2-2, 2-3, 3-2, 3-3, rangaistusheitot 3-4)

Toinen finaaliottelu pelattiin Turussa. Cetus pelasi aktiivisesti ja otti ensimmäisen erän jälkeen johdon ja voitti ottelun 10-12. Ottelun viimeisessä erässä tapahtui kuitenkin tuomarivirhe ja Turun Uimareiden tekemä protesti hyväksyttiin. Protestin käsittely kesti lähes viikon ja joukkueet saivat tiedon päätöksestä vasta perjantaina puolilta päivin juuri ennen kolmatta finaaliottelua. Päätöksen mukaan toisesta finaaliottelusta jouduttiin pelaamaan viimeiset 74 sekuntia uudelleen.

Kolmas finaaliottelu pelatiin perjantaina Espoonlahdessa. Cetus oli kotialtaassa voitontahtoinen ja otti kapteeni Sándor Baranyn maalilla johdon heti ottelun alussa, eikä luopunut johtoasemasta koko ottelun aikana. Cetuksen johto oli ottelun puolivälissä jo viisi maalia tilanteessa 8-3. Kolmennessa erässä Cetus sai neljä jäähyä ja Turku painosti tiukasti kaventaen johdon erän lopussa kolmeen maaliin. Viimeiseen erään lähdettiin Cetuksen kaventuneessa 10-7 johdossa. Viimeinen erä oli vähämaalinen ja ottelu päättyi lopulta Cetuksen selkeään 12 - 8 voittoon.

Cetus - TU 12 - 8 (3-1, 5-2, 2-4, 2-1)

Lauantaina Impivaarassa pelattiin toisen finaaliottelun viimeinen 74 sekuntia. Cetus pelasi rauhallisesti jäljellä olevat sekunnit ja piti voittonsa edelleenkin kahden maalin erolla, tosin loppulukemiksi tuli 8-10.

TU - Cetus 8 - 10 (3-3, 2-3, 0-1, 3-3)

Näin Cetus lähti neljänteen finaaliotteluun yhden otteluvoiton johdossa ja Turun Uimarit oli pakkovoiton edessä. Turun valitsema taktiikka oli jättää vähintään yksi pelaaja Cetuksen maalin eteen odottamaan mahdollisia hyökkäyspään pallonriistoja. Cetus kuitenkin kasvatti johtoaan ensimmäisten kolmen erän ajan ja viimeiseen erään lähdettiin Cetuksen johdossa 8-11. Viimeisessä erässä Cetuksen pelaajat epäröivät liikaa hyökkäyksissä ja Turku puolestaan onnistui käyttämään paikkansa hyvin. Viimeinen erä meni Turulle 4-0 ja koko ottelu yhden maalin erolla 12-11. Otteluvoitot tasoittuivat kahteen kahteen ja ratkaisu siirtyi viidenteen finaaliin Espoonlahden uimahalliin.

TU - Cetus 12 - 11 (3-4, 2-4, 3-3, 4-0)

Viidennen finaaliottelun ensimmäisessä erässä Cetus siirtyi 3-1 johtoon, mutta Turku tasoitti toisessa erässä tilanteeseen 4-4. Kolmannen erän alussa Turku siirtyi hetkeksi yhden maalin johtoon, mutta erän alun jälkeen Cetus pääsi vauhtiin ja johtikin kahdella maalilla erän loppuessa. Neljännessä erässä Cetus ei antanut Turun Uimareille helppoja maalipaikkoja ja mitä Cetuksen puolustus ei hoitanut niin maalivahti Niklas Koskela torjui. Samalla Turun tasoitusyritykset avasivat Cetukselle vastahyökkäyspaikkoja. Cetus voitti neljännen erän 4-0 ja koko ottelun 13-7.

Cetus - TU 13 - 7 (3-1, 1-3, 5-3, 4-0)

Suomen mestaruus meni kahden vuoden tauon jälkeen takaisin Cetukselle otteluvoiton 3-2.