Bergen Openiin 11 hyppääjän joukkue – Käckin tavoitteena paikka EM-kisoihin

#UUTINEN #UIMAHYPYT 30.4.2024

Kuva: Laura Henriksson

Kolmevuotias Odessa Käck ei koripallokerhossa lajista kiinnostunut, mutta onneksi pari vuotta myöhemmin tuli vastaan uimahypyt, jossa hän tänä päivänä suorittaa hienoja tuloksia.

Kiinnostus uimahyppyjä kohtaan lähti liikkeelle esitteestä, jonka hän näki 5–6-vuotiaana. Käck jäi koukkuun lajiin ja tällä tiellä hän edelleen 13-vuotta myöhemmin viihtyy. Lajin haastavuus sekä monipuolisuus on saanut kiinnostuksen lajia kohtaan pysymään elossa, mutta myös itsensä haastaminen on Käckille tärkeä osa lajia.

Treenejä hänellä on kahdeksan kertaa viikossa, joista kolme ovat voimaharjoittelua, eli salilla tehtyjä harjoituksia. Ennen treenejä on aina noin puolesta tunnista tuntiin kestävät lämmittelyt. Nämä voivat sisältää esimerkiksi lihaskuntoa, akrobatiaa tai trampoliinilla hyppimistä. Tämän jälkeen on tunnin vesitreenit, joissa treenataan hyppyjä.

Vantaa Divingia edustavan Käckin mieleen ovat enemmän ponnahduslaudalta tehdyt hypyt. Hän hyppäsi kerroksia vuoteen 2020 asti ja kilpaili myös nuorten EM-kisoissa kerroksilla. Kun piti nousta kymmeneen metriin ja täältä aloittaa vaikeampien hyppyjen teko, tuli Käckillä raja vastaan.

– Se meni liian pelottavaksi, ja päätiin siinä, että keskityn jatkossa hyppäämään pelkästään laudoilta, kommentoi Käck.

Nuoresta iästään huolimatta on Käck kilpaillut jo pitkään korkealla tasolla. Hän on käynyt monissa nuorten EM-kisoissa sekä vuonna 2021 hän sai paikan nuorten MM-kisoihin Kiovaan.

– Kun on nuoresta pitäen ollut korkealla tasolla, niin kyllä se on motivoinut enemmän. Menestyminen arvokisoissa sekä lähes aina finaalipaikan saavuttaminen luo onnistumisen tunteita, jotka motivoivat itseään entistä enemmän, hymyilee Käck.

Käck käy Mäkelänrinteen urheilulukiota, joten koulu sekä treenaaminen on helppo yhdistää. Mäkelänrinteen Uintikeskus sijaitsee aivan lukion vieressä, joten osa treeneistä on helppo tehdä Uintikeskuksessa. Vantaa Divingin koti halli sijaitsee Tikkurilassa, joten myös siellä hän käy osan treeneistään.

Käck nauttii myös nuorten hyppääjien kehityksestä

Oman treenaamisen ohella Käck valmentaa myös itse. Vaikka kaikki aika meneekin treenaamiseen sekä kouluun, on hän itse tahtonut ottaa tämän pestin.

– Tykkään paljon valmentaa ja käytän mieluusti muutaman ekstratunnin siihen työhön, Käck kertoo.

Hän valmentaa D- ja C -ikäisiä, eli noin 11–12-vuotiaita hyppääjiä. Valmennuskeikkoja Käckillä on kolme kertaa viikossa. Hän pitää valmennuksensa heti omien treeniensä perään, jottei matkustamiseen tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa.

– Kun näkee nuorten kehittyvän ja onnistuvan uusissa hypyissä, tulee itsellekin luottavainen olo. Tulee fiilis, että on itse myös onnistunut omassa työssään ja saanut rakennettua nuorille hyppääjille pohjaa tulevaisuutta varten. He saavat valmiudet jatkaa huipulle, jos he vain itse sitä tahtovat, Käck kommentoi tyytyväisenä.

Bergen Openiin hakemaan EM-rajoja

Käck lähtee tällä viikolla kisaamaan Norjaan Bergeniin 2.–5. toukokuuta. Sieltä hän lähtee tavoittelemaan EM-rajoja sekä maajoukkuepaikkaa varmoin fiiliksin.

– Olen käynyt muutamaan otteeseen jo lähellä rajoja, joten hyvillä fiiliksillä lähden näitä hakemaan, Käck toteaa.

Mahdollisesti myös uusi hyppy tuodaan kolmen metrin laudalle, joka totta kai hiukan Käckiä jännittää. Bergenissä hänellä on lajivalikoimassa metrin sekä kolmen metrin ponnahduslauta. Kisoihin lähtee mukaan Suomesta yhdentoista hyppääjän joukkue.

Kaikki Bergenin kisoista

Kirjoittaja: Laura Henriksson

Asiasanat

uimahypyt

Lisää vastaavia uutisia