Parauinti

Uinti on yksi suosituimmista paraurheilulajeista maailmalla. Uinnin kilpailutoimintaan osallistuvat liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset uimarit. Kansallisessa ja kansainvälisessä kilpailutoiminnassa pätevät WPS:n (World Para Swimming) säännöt, jotka mukailevat FINA:n sääntöjä tietyin sovelluksin. WPS:n säännöt englanniksi: World Para Swimming Rules and Regulations 2018

Uimarit luokitellaan WPS:n luokittelujärjestelmän mukaan toimintakyvyn perusteella. Liikuntavammaisille, näkövammaisille ja kehitysvammaisille on omat luokat. Näistä voit lukea lisää Luokittelu-sivultamme tai englanniksi WPS:n sivuilla.

Kilpailutoiminta

Suomessa järjestetään vuosittain yhdistetyt pitkän ja lyhyen radan SM-kilpailut. Myös GP-uinneissa on lajit parauimareille. Lisäksi joissain kansallisissa kilpailuissa on mukana startteja parauimareille, osa seuroista järjestää myös omia parauintikilpailuja. Parauimarit voivat osallistua kaikkiin kansallisiin kilpailuihin. Mikäli uimari vaatii erityishuomiota tulee tästä ilmoittaa kilpailunjärjestäjälle etukäteen.

Maajoukkueuimarit osallistuvat kansainvälisiin kilpailuihin vuosittain. WPS:n sivuilla paralympic.org/swimming/results julkaistaan parauinnin maailmanennätykset ja -tilastot.

Paralympialaiset

Paralympialaiset järjestetään joka neljäs vuosi. Tokion paralympialaisissa Suomea edustivat Antti LatikkaLeo Lähteenmäki ja Nader Khalili. Lisäksi WPS järjestää parauinnin EM- ja MM-kilpailuja. Lisätietoa paralympialaisista Paralympiakomitean verkkosivuilla paralympia.fi.

Parauintitoiminta uimaseuroissa

Tietoa parauinnista uimaseuran näkökulmasta löytyy Vesitaituriksi -oppaasta!

Uimaliiton jäsenseuroissa tarjotaan parauintitoimintaa, katso jäsenseurojen yhteystiedot. Uimaliiton paralympiaurheilun asiantuntijana toimii parauinnin päävalmentaja Jari Nordblom. Hän avustaa uimaseuroja parauintitoiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä, sekä kaikissa parauintiin liittyvissä asioissa:

Jari Nordblom, jari.nordblom@uimaliitto.fi / p. +358 50 5604361