Mitä on yhdenvertaisuus?
Jokaisen tasavertainen mahdollisuus liikuntaan ja urheiluun on Reilun Pelin keskeinen periaate. Reilun Pelin ensimmäinen periaate sisältää keskeiset tavoitteet ja toimintatavat yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Yhdenvertaisuus tarkoittaa syrjimättömyyttä iän, sukupuolen, etnisen alkuperän, toimintakyvyn, kielen, uskonnon tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Yhdenvertaisuudelle rinnakkaisia käsitteitä ovat laaja-alainen tasa-arvo ja moninaisuus tai monimuotoisuus.
Lait yhdenvertaisuuden taustalla
Uusi yhdenvertaisuuslaki astui voimaan 1.1.2015. Laki toi uusia velvoitteita ja se ulotettiin koskemaan kaikkia syrjintäperusteita. Syrjintä on kielletty kaikessa yksityisessä ja julkisessa toiminnassa. Laki edellyttää yhdenvertaisuussuunnitelmaa viranomaisilta, koulutuksen järjestäjiltä sekä työnantajilta joilla on vähintään 30 työntekijää. Kaikkia työnantajia koskee lain velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuuden edistäminen koskee kaikkia syrjintäperusteita. www.yhdenvertaisuus.fi.
Uusi tasa-arvolaki astui voimaan 1.1.2015. Laissa säädetään sukupuolten tasa-arvon edistämisestä ja sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellosta. Uudistetussa tasa-arvolaissa sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettiin koskemaan sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Laki velvoittaa viranomaisia, koulutuksen järjestäjiä ja työnantajia myös ennaltaehkäisemään tätä syrjintää. www.tasa-arvo.fi/lainsaadanto.
Uusi liikuntalaki astui voimaan 1.5.2015. Lakiin on tullut voimakkaampi vaatimus yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä. Lain mukaan järjestöjen valtionavustuksen määrää harkittaessa otetaan huomioon se, miten järjestö edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.
Hyödyllisiä linkkejä ja lisätietoa:
- Olympiakomitea: Yhdenvertaisuus urheiluyhteisössä
- Oikeusministeriön tietopankki: www.yhdenvertaisuus.fi
- Työsuojeluhallinto: Yhdenvertaisuus
Yhdenvertaisuus Uimaliiton toiminnassa
Uimaliiton liittohallitus on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja tekemään yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman, jonka avulla tunnistetaan nykytilanne, suunnitellaan tarvittavat toimenpiteet sekä arvioidaan toimenpiteiden vaikuttavuutta.
Lue lisää: Suomen Uimaliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma
Yhdenvertaisuus tapahtumissa
Yhdenvertaisuus tapahtumissa -tarkistuslista helpottaa tapahtumien (koulutukset, kilpailut, kokoukset jne.) yhdenvertaista suunnittelua.
Lisätietoja fasiliteeteista:
- Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto: Tule uimahalliin -opas
- Helsingin kaupunki: Opas esteettömään uimahalliympäristöön
- Invalidiliitto: Esteetön ja saavutettava liikuntatapahtuma
- Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry: www.kulttuuriakaikille.fi
Syrjintään ja häirintään puuttuminen
Syrjintä tarkoittaa henkilön tai ihmisryhmän kohtelemista ilman hyväksyttävää syytä eri tavoin kuin toisia samassa asemassa olevia rodun, kansallisen tai etnisen alkuperän, ihonvärin, kielen, sukupuolen, sukupuoli-identiteetin, iän, seksuaalisen suuntautumisen, terveydentilan, uskonnon, mielipiteen, tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Häirinnällä tarkoitetaan epäasiallista ja huonoa kohtelua. Häirintää on mm. mielivaltainen käytös eli käytös, jota olosuhteet huomioon ottaen voidaan pitää henkilön ryhmän arvon ja koskemattomuuden tarkoituksellisena tai tosiasiallisena loukkaamisena siten, että luodaan uhkaava, vihamielinen, halventava, nöyryyttävä tai hyökkäävä ilmapiiri. Häirintä on järjestelmällistä ja jatkuvaa kielteistä toimintaa tai käyttäytymistä.
Syrjintään ja häirintään puututaan kaikissa tilanteissa. Kaikki ilmoitukset ja epäilykset syrjinnästä otetaan aina vakavasti. Tärkeää on tilanteen ratkaiseminen välittömästi osapuolten kesken jokaista osapuolta kuunnellen.
Lue lisää:
- Uimaliitto: Syrjintään ja häirintään puuttumisen ohjeet
- Uimaliitto: Toimintamalli syrjintään ja häirintään puuttumiseen
Et ole yksin
Väestöliiton Et ole yksin -palvelu tarjoaa maksutonta tukea epäasiallista käytöstä ja häirintää urheilun parissa kokeneille. Väestöliiton ammatilaiset auttavat puhelimessa ja chatissa. Palvelu tarjoaa myös materiaalia seurojen käyttöön sekä ohjeita epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisyyn.
Lue lisää: etoleyksin.fi